Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Smutný osud Omara Sharifa. Zabudol na svoje filmy i vlastnú ženu
Zdielať na

Smutný osud Omara Sharifa. Zabudol na svoje filmy i vlastnú ženu

Legendárny Omar Sharif si už takmer nič nepamätá. Osemdesiattriročný herec bojuje s Alzheimerovou chorobou, ktorá ho ničí stále viac a viac. Zabúda nielen názvy svojich filmov, ale aj podrobnosti zo svojho života.

Egyptský herec Omar Sharif trpí už tri roky Alzheimerovou chorobou. V rozhovore pre španielsky denník El Mundo to prezradil hercov syn Tarek El-Sharif s tým, že jeho otec má problémy s pamäťou a pletú sa mu názvy jeho filmov.

"Je očividné, že sa to bude už iba zhoršovať. Má chvíle, keď je mu lepšie a potom zas chvíle, keď sa cíti zmätený. Zatiaľ vie, že je známym hercom, ale niekedy nechápe, prečo ho ľudia na ulici zdravia. Myslí si, že sú to ľudia, ktorých v minulosti poznal, ale zabudol na nich. Väčšinou sú to však fanúšikovia," priznáva syn legendárneho herca. 

Hrozné zabúdanie

Strata pamäti sa uňho prejavuje predovšetkým v detailoch. Pamätá si napríklad, že hral Doktora Živaga, ale zabudol, kedy to bolo. Dokáže o tom filme hovoriť, ale zabúda, ako sa volal, alebo ho volá iným menom ako napríklad Lawrence z Arábie.

"Niekedy sa pýta na moju matku, pričom zabúda, že tento rok zomrela," uviedol Tarek El-Sharif, ktorý je jediným potomkom slávneho herca. Jeho matkou bola herečka Faten Hamama.

SITA



Omar Sharif, vlastným menom Michel Demitri Shalhoub, sa na filmovom plátne po prvý raz objavil v roku 1954 v snímke Smrteľná pasca, pričom pri jej nakrúcaní sa zoznámil so svojou budúcou manželkou Faten Hamama, s ktorou si zahral aj v ďalších filmoch a v roku 1955 sa s ňou oženil.

Predtým ako si ju vzal, konvertoval na islam a začal používať meno Omar al-Sharif. Dvojica sa rozviedla v roku 1974 a Sharif sa už druhýkrát neoženil.

SITA

Legendárny Egypťan

Medzinárodne známym sa stal vďaka francúzsko-tuniskej orientálnej rozprávke Goha. Jeho prvým filmom v anglickom jazyku bol úspešný veľkofilm Lawrence z Arábie. Za úlohu šejka Aliho ibn el Khariša získal Zlatý glóbus a nomináciu na Oscara. Medzi jeho ďalšie známy filmy patria Džingischán či Doktor Živago. 

Aj český spevák a skladateľ Petr Hapka trpel Alzheimerovou chorobou. Zomrel pred pár mesiacmi. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie