Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Poľsko dostalo žiadosť o vydanie Romana Polańského do USA
Zdielať na

Poľsko dostalo žiadosť o vydanie Romana Polańského do USA

Zdroj: Isifa

Poľská prokuratúra plánuje znova vypočuť režiséra Romana Polańského (81) po tom, ako dostala žiadosť o jeho vydanie do USA. Tam je naňho vydaný zatykač v súvislosti so znásilnením 13-ročného dievčaťa, ktorého sa dopustil v roku 1977.

Poľská prokuratúra pritom už Romana Polańského vypočúvala už minulý rok v októbri, keď sa zúčastnil na otvorení Múzea histórie poľských židov vo Varšave. Po výsluchu ho zas prepustili a umožnili mu návrat do Francúzska, kde momentálne žije.

Teraz však hovorca generálnej prokuratúry vo Varšave uviedol, že dostali od losangeleskej prokuratúry žiadosť o Polańského vydanie, ktorú prepošlú do Krakova, kde ho vypočúvali aj v októbri. Režisér v tomto meste totiž plánuje nakrúcať film o Dreyfusovej afére.

"Podľa nás sa neobjavili žiadne nové okolnosti, ktoré by mohli viesť zmene rozhodnutia, ktoré spravila prokuratúra v októbri," zareagoval na správy o ďalšom výsluchu Polańského právnik Jerzy Stachowicz.

TASR

Prípad znásilnenia ťahajúci sa desaťročia

Držiteľa Oscara za réžiu snímky Pianista (2002) obvinili v roku 1977 zo šiestich trestných činov vrátane znásilnenia vtedy 13-ročnej Samanthy Geimer. Päť zo šiestich obvinení neskôr stiahli, keď sa Polański priznal, že mal s mladistvou pohlavný styk a s prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste.

Sudca predtým, ako rozhodol o dĺžke trestu, poslal Romana Polańskňeho na 90-dňové psychiatrické pozorovanie, odkiaľ ho po 42 dňoch prepustili. Režisér však krátko pred vynesením rozsudku z USA ušiel a usadil sa vo Francúzsku, mimo dosahu americkej justície.

Po vyše 31 rokoch ho zatkli 26. septembra 2009 po prílete do Zürichu, kde si mal prevziať ocenenie na filmovom festivale. USA následne požiadali o jeho vydanie. Švajčiarsko však 12. júla 2010 oznámilo, že žiadosti nevyhovelo a Polańského prepustili z domáceho väzenia.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie