Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Na berlínskej premiére svojho nového filmu chýbal Roman Polanski
Zdielať na
TopStar

Na berlínskej premiére svojho nového filmu chýbal Roman Polanski

Počas 11 dní prestížneho festivalu našej planéty sa má premietnuť až 400 filmov, dve desiatky z nich si zmerajú sily v hlavných súťažiach...

Oscarový režisér sa však na premiére svojho prvého celovečerného filmu po piatich rokoch nemohol zúčastniť, pretože sa nachádza v domácom väzení vo Švajčiarsku, kde ho vlani zadržali na základe medzinárodného zatykača amerických úradov za pohlavný styk s 13-ročným dievčaťom v roku 1977.

Námetom pre najnovší Polanského film The Ghost Writer sa stala kniha britského autora Roberta Harrisa. Je to príbeh spisovateľa v podaní herca Ewana McGregora, ktorého poveria zkompletizovaním pamätí bývalého britského premiéra. Odhalí pritom tajomstvá, ktoré môžu ohroziť jeho vlastný život.

REUTERS

Na tlačovej konferencii v Berlíne Harris a herci netajili, že inšpiráciou pri postave fiktívneho premiéra im bol Tony Blair. Stvárnil ho írsky herec Pierce Brosnan. Premiér, ktorému pre účely filmu dali meno Adam Lang, čelí obvineniam, že sa zapojil do nezákonného postupu CIA pri týraní zajatcov podozrivých z terorizmu.

Producent filmu Robert Benmussa povedal, že postprodukcia filmu sa robila už bez prítomnosti Polanského, ktorému to znemožnili minuloročné problémy so zákonom. Väčšina filmu však bola v čase Polanského zatknutia už hotová. Režisér na práci pokračoval aj z väzby a z chaty v Gstaade, kde zostáva v domácom väzení.

Na Berlinale si svoju medzinárodnú premiéru užil aj český film režiséra Jana Hřebejka Kawasakiho růže, ktorý je v nominácii na Českého leva 2009. Dve hlavné postavy vo filme, ktorý sa venuje téme disidentstva a udávania komunistickej tajnej bezpečnosti, stvárnili slovenskí herci Martin Huba a Ladislav Chudík.

REUTERS

Počas jedenástich dní festivalu Berlinale, ktorý sa začal vo štvrtok, premietnu vo viacerých dejiskách celkove takmer 400 rôznych filmov, z ktorých dve desiatky si zmerajú sily v hlavnej súťaži o Zlatého a Strieborných medveďov. Budú medzi nimi novinky oscarových režisérov Romana Polanského The Ghost Writer a Martina Scorseseho Shutter Island, ako aj renomovaného britského tvorcu Michaela Winterbottoma, bosnianskej režisérky Jasmily Žbaničovej alebo najznámejšej osobnosti čínskej kinematografie režiséra Zhang Yimoua. Slovensko v hlavnej súťaži zastúpenie nemá.

Podujatie, ktoré sa teší veľkému záujmu publika zdobí tradične prítomnosť celého radu osobností filmu. Nemali by medzi nimi chýbať herci Leonardo DiCaprio, Jeanne Moreau, Ben Stiller, bollywoodska hviezda č. 1 Shah Rukh Kahn, či Gérard Depardieu, ale ani Ewan McGregor, Ben Kingsley alebo Jackie Chan.

REUTERS

Hviezdne obsadenie bude mať tradične aj odborná medzinárodná porota, ktorej tentoraz predsedá nemecký režisér Werner Herzog a medzi členmi ktorej figurujú okrem iných aj jeho krajanka-herečka Cornelia Froboessová známa i z víťazného filmu Berlinale 1982 Túžba Veroniky Vossovej, hollywoodska hviezda Renéé Zellwegerová (Denník Bridget Jonesovej, Chicago) ocenená Oscarom za kreáciu vo filme Návrat do Cold Mountain, ikona ázijského umeleckého filmu, čínska herečka Yu Nan, či jeden z najznámejších literátov Afriky, spisovateľ somálskeho pôvodu Nurrudin Farah. V porote zasadne aj španielsky producent José María Morales, zodpovedný za víťazný film vlaňajšieho Berlinale - koprodukčnú peruánsko-španielsku drámu La Teta Asustada (Mlieko žiaľu), ako aj talianska filmárka Francesca Comencini.

Úvodný, ale aj záverečný akord festivalu bude tentoraz patriť tvorcom z Ázie. Projekcia čínskeho súťažného filmu Tuan Yuan, novinky režiséra Wang Quan'ana večer 11. februára Berlinale 2010 slávnostne otvorila, dielo Otouto žijúcej legendy japonskej kinematografie Yojiho Yamadu, ktoré premietnu mimo súťaže, podujatie uzavrie.

REUTERS

Retrospektívna prehliadka festivalu bude tentoraz venovaná výberu pozoruhodných prác zo šiestich desaťročí festivalu; osobitné sekcie priblížia aj prácu dvoch tohtoročných laureátov čestných Zlatých medveďov, ktorými sú nemecká herečka Hanna Schygulla a jej krajan, scenárista a režisér východonemeckej spoločnosti DEFA Wolfgang Kohlhaase.

Jednou z udalostí, ktorým predchádzalo mimoriadne očakávanie, bola aj projekcia reštaurovanej verzie slávneho diela éry nemého filmu - snímky Metropolis režiséra Fritza Langa. Film premietli nielen v nemeckej metropole v rámci Berlinale 2010, ale paralelne aj vo Frankfurte nad Mohanom - v oboch prípadoch so sprievodom orchestra.

Zdielať na

Pre ženu

Najčítanejšie