Polojasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Nahého Polanského vydražili za 11 tisíc dolárov
Zdielať na
TopStar

Nahého Polanského vydražili za 11 tisíc dolárov

Autorom obrázku je anglický fotograf David Bailey. Snímka uzrela svetlo sveta v roku 1969

Autorom obrázku je anglický fotograf David Bailey. Snímok uzrel svetlo sveta v roku 1969, len pár mesiacov predtým, ako Polanského prvú manželku a štyroch ďalších ľudí brutálne zavraždil masový vrah Charles Manson. Jeho veľkoformátová podoba v striebornej tlači vznikla v roku 1988 pri príležitosti výstavy.

Fotografia vo veľkosti 84x84 cm zobrazuje herečku Tateovú z profilu s pravou rukou na manželovom ramene, zatiaľ čo Polanskeho prekrížené ruky spočívajú na manželkinom chrbte. Obaja pozerajú do objektívu fotoaparátu. 

REUTERS

"Bailey poznal Polanského veľmi dobre, nielen preto, že on sám mal ambície stať sa režisérom. V roku 1966 sa mu skutočne podarilo niečo nakrútiť. Išlo o 30 minútový film, ktorý však nevzhliadlo príliš veľa ľudí, lebo ide o naozaj typicky umeleckú snímku. Na jej financovaní sa podieľal práve Polanski, v tých rokoch si boli veľmi blízki,“ hovorí medzinárodný riaditeľ Fotografie aukčného domu Christie's Philippe Garner.

REUTERS

"Tento obrázok Polanského a jeho ženy je, myslím si, veľmi výstižný a vzácny  práve preto, kedy vznikol – začiatkom roka 1969. V lete Sharon zavraždili a fotografia získala silný emocionálny podtón. Istotne, že ho nemala, keď vznikala, ale isté je, že dnes je žiadaná práve vďaka okolnostiam, za akých ho nadobudla,“ domnieva sa Garner.

„Ľudí začal Roman (Polanski-pozn.) zaujímať, chcú sa dozvedieť viac o jeho príbehu a možno záujem  o fotografiu priťahuje oveľa viac práve kvôli momentálnym okolnostiam,“ dodal Garner.

Zdielať na

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie