Zatiahnuté
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Jiří Bartoška (67): Ako prebieha liečba rakoviny, ako dlho bude trvať?
Zdielať na

Jiří Bartoška (67): Ako prebieha liečba rakoviny, ako dlho bude trvať?

Zdroj: archív ahaonline.cz

Chemoterapia! Tá je teraz najdôležitejšia v živote Jiřího Bartošku. A herec, až na to, že mu zliezli vlasy, ju znáša veľmi dobre. Aj keď je z holej hlavy zúfalý, pred ľuďmi sa neskrýva a statočne sa pohybuje na ulici bez čapice. Čo vôbec musel herec a prezident karlovarského festivalu podstúpiť od tej osudnej chvíle, keď mu objavili rakovinu.

V októbri mu lekári našli v medzihrudí trojcentimetrový nádor. Bartoška sa okamžite podrobil na III. oddelení chirurgickej kliniky v FN Motol biopsii, pri ktorej mu odobrali z lymfómu vzorku tkaniva. Potom nastalo krutých 14 dní, kedy v strachu čakal na výsledky histológie. Očakávanie sa bohužiaľ horšie naplnilo, verdikt znel: Zhubný nádor dliznice v medzihrudí nutná chemoterapia! Tá ma totiž rozhodujúci vplyv na liečbu lymfónov.

Bartoška teda okamžite začal liečbu cytostatikmi. Každý týždeň dostáva na onkológii infúzie a následne sa podrobuje kontrolným odberom krvi. Ako dlho môže liečenie trvať, záleží na počte liečebných cyklov. Prognóza pri lymfóme závisí na type a rozsahu ochorenia a na tom, ako lymfóm odpovedá na liečbu.

archív ahaonline.cz

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie