Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ťahanice okolo rozprávky S čerty nejsou žerty: Komunisti chceli zakázať Dlouhého
Zdielať na

Ťahanice okolo rozprávky S čerty nejsou žerty: Komunisti chceli zakázať Dlouhého

Zdroj: archív ahaonline.cz

Rozprávka S čerty nejsou žerty, ktorá tohto roku oslávila 30 rokov od svojej premiéry, mohla vyzerať úplne inak. Režisér Hynek Bočan (76) mal pri jej výbere veľkú dilemu. A bol taktiež boj. O predstaviteľa Petra Vladimíra Dlouhého sa musel dokonca dlho usilovať.

Hneď na začiatku totiž Dlouhému vystavil stopku jeden z pohlavárov, ktorí obsadenie rozprávky schvaľovali. Súdruhovi Rudolfovi sa skrátka vybraný predstaviteľ nepáčil. “Nesúhlasím, hľadajte iného,“ napísal stručne k návrhu obdsadenia a rozpútal tak veľký boj režiséra Bočana.

“Myslím si, že tam boli dva dôležité ťahy. Mirek Dlouhýktorého mi za žiadnu cenu nechceli povoliť pretože už je vraj na to starý. Ja som si ho musel skoro násilím presadiť,“ zaspomínal na ťahanice okolo hlavnej roly režisér rozprávky Hynek Bočan. “Ak sa nepletiem, tak Ondrovi Vetchému hovorili priatelia Janku i dlho potom,“ dodal režisér.

archív ahaonline.cz

Ťahanice o meno

Obsadenie hlavnej roly, ale nebolo jediným problémom. “Ešte tam bola absurdita, že hlavná postava sa pôvodne volala Mácha. To nám ale zakázali s tým, že z Karla Hynku Máchu si nikto srandu robiť nebude. Tak sme to museli prerobiť na Máchala. Človek niekedy žasne, čo tým dramaturgom môže prekážať,“ prezradil Bočan v knihe Moje cesta Zdivočelou zemí aneb S čerty nejsou žerty.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie