Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Divadlo večných hodnôt predstavuje Shakespearove ženy
Zdielať na
Showbiznis

Divadlo večných hodnôt predstavuje Shakespearove ženy

Theatre of Eternal Values alebo po slovensky Divadlo večných hodnôt ukazuje pravé hodnoty tohto druhu umenia po celom svete. Momentálne sú na Slovensku a mnohí si to nenechajú ujsť!

Divadelný súbor cestuje krížom-krážom po svete už osemnásť rokov. Vo svojej tvorbe predstavuje pôvodné produkcie a adaptácie diel od Moliérových po Shakepsearove. Chcú tak vyjadriť skutočné hodnoty.

"Zobrazujú veci, ktoré pokladáme za dôležité a zároveň chýbajú v modernej spoločnosti. Snažíme sa vrátiť späť v čase a vyniesť ich na svetlo sveta," vysvetľuje režisér Eric Loren.

Mnohí sa častokrát vyhovárajú na nedostatok času a priestoru. Práve to má byť následok toho, že zabúdame na pravé hodnoty.

"To, čo má skutočnú hodnotu, sa kvalitne skrýva. Divadlo večných hodnôt sa to snaží priniesť a ukázať, aby sme podľa toho žili. Snaží sa, aby si diváci z predstavenia i niečo odniesli. Niečo, vďaka čomu budú ľudia iní, možno lepší," ozrejmuje organizátor Jozef Škurla.

Medzinárodný tím

Predstavenie Shakespearove ženy ponúka prehliadku niekoľkých najvýraznejších ženských postáv z autorových diel. Príprava pritom vôbec nebola jednoduchá.

"Náročné je to v tom, že sme medzinárodná spoločnosť. Pochádzame z celej Európy. Musíme sa vždy dohodnúť a urobiť si priestor na to, aby sme sa stretli. Naša práca nás však natoľko napĺňa, že to nie je pre nás až taká veľká obeta," vysvetľuje autorka Monia Giovannangeli.

Predstavenie je v anglickom jazyku s titulkami. Herci si však predstavenie užívajú. Javisko je plné pozitívnej energie. Organizátori si tiež prídu na svoje. Tešia sa, že niečo takéto môže vidieť aj slovenské publikum.

"My sme sa s nimi stretli v Taliansku. Hneď ako sme to zažili, chceli sme to priniesť aj na Slovensko. Podeliť sa s ľuďmi," dodáva Škurla.

Predstaviteľ Shakespeara Victor Vertunni si nežnejšie pohlavie nesmierne váži. Čo si však myslí o svojich kolegyniach?

"Nie sme iba muži a iba ženy. V prvom rade sme najmä ľudia. Sme sitliví, inteligentní a Shakespearove hry nám ponúkajú reflexiu," konštatuje Victor.

Zdielať na

Pre ženu

Najčítanejšie