Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Varí Gabo Kocák (38): Do jedla potrebuje aj horské seno
Zdielať na
Showbiznis

Varí Gabo Kocák (38): Do jedla potrebuje aj horské seno

Gabo varí netradične, používa napríklad spálenú cibuľu, ihličie alebo horské seno. Uvaril nám hovädzie mäso, a pri jeho príprave horelo práve horské seno.

Gabo použil pri tomto recepte pravú hovädziu sviečkovú, ktorá sa volá rokford. Začíname v trúbe. "Pri nízkej teplote, zhruba 85 až 90 stupňov, asi tak dve hodinky som ho piekol," opisuje.

Prepálené maslo

Mäso po dopečení treba nechať chvíľu odpočívať, potom ho prudko opečieme na masle. Možno trochu inak, ako to robíte bežne. "Volá sa to prepálené maslo, to znamená, že to maslo má takú orieškovú arómu krásnu. Má byť také hnedkasté," dodáva.

Dajte však pozor, aby ste ho neprepálili, potom by bolo horké. Soliť a koreniť odporúča Gabo až na konci, aby neuniklo veľa šťavy. No a teraz si skutočne dajte pozor, Gabo zapálil seno v špeciálnej nádobe a mäsko v nej prikryl.

Krém z paštrnáku

"Aby sa to tak vyluhovalo,  aby ten dym z toho horského sena jemne parfumoval, jemne zaúdil to mäso," tvrdí kuchár. Samozrejme, nikto z nás horské seno zatiaľ v kuchyni nepoužíva... Hlavne si ho neobstarajte niekde pri ceste. "To je z Tatier, to je to z lúk vlastne," tvrdí Gabo.

k mäsku odporúča Gabo pripraviť si krém z paštrnáku. Ten treba celý aj so šupkou najprv upiecť. "180 stupňov do trúby, hodinu a pol, dve hodiny," hovorí. Po upečení rozkrojíte a vnútro vyberiete.

"Dá sa do mixéra, maslo trochu vody a vymixuje sa krásny krém, veľmi jednoduché, dochutíš limetkovou šťavou a podáva sa."

Zdielať na

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie