Kuchár Kocák (37) varil pre Cruisa, Gotta aj Diaz
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Varil pre tie najväčšie svetové celebrity v kuchyniach s Michelinovou hviezdou. Nemá rád v kuchyni nudu - vymýšľa a tvorí podľa seba. A cez svoje recepty chce ľuďom odovzdávať posolstvo.
Mladý, sympatický, ukecaný a štihly. Taký je Gabriel Kocák, šéfkuchár, ktorý si prešiel peklom, aby sa dostal do kuchárskeho raja. "Ja som sa dostal a nie som vyučený kuchár a dostal som sa k vareniu cez otca," hovorí.
Poľnohospodárska škola
Jeho babička varila v miestnej vývarovni. "Väčšinou varila mama, ale on nás tak viedol k tomu - tu máš kura, podrž, naplníme, on bol hobby kuchár," opisuje. Pôvodne mal Gabo úplne iné plány, obšmietanie sa v kuchyni pri hrncoch bol pre neho iba relax.
"Ja som študoval poľnohospodarinu, ale mali sme ťažké predmety, rysovanie a nič mi to nedávalo." Vtedy si uvedomil, že čarovanie s ingredienciami a príprava chutných a oku lahodiacich pokrmov je to, čo by ho mohlo baviť. Cesta k splneniu tejto predstavy však bola tŕnistá.
Začiatok v Nemecku
"Na vojne som sa spoznal s kamarátom a on po roku mi volá, že počúvaj, varíš, potrebujem do Nemecka kuchára," spomína Gabriel. A tak šiel. Práve v Nemecku začal kuchárske umenie aj naozaj študovať a stanovil si ciele, ktoré chcel ako kuchár dosiahnuť.
"Boli časy, keď mi bolo zle , zvracal som pred robotou," hovorí. Pracoval v tých najlepších a najvychytenejších reštauráciách, učil sa od majstrov kuchárskeho umenia. A vtedy vraj definitívne pochopil. "Toto chcem robiť, toto ma baví, toto je tá správa, ktorú chcem odovzdať ľuďom," dodáva.
Dnes je šéfkuchárom on sám a môže sa pýšiť tým, že varil aj pre Karla Gotta, Helenu Vondráčkovú, Toma Cruisa, Cameron Diaz, thajskú kráľovskú rodinu, otca Michaela Jacksona či pre slávnych športovcov. Zoznam jeho celebritných stravníkov je naozaj dlhý.