Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Knihy Dana Browna spustili cestovateľský fenomén!
Zdielať na

Knihy Dana Browna spustili cestovateľský fenomén!

Zdroj: SITA

Kto by to bol povedal? Dan Brown vo svojich knihách zámerne stiera hranicu medzi fikciou a skutočnosťou. Jeho najslávnejší titul Da Vinciho kód strhol jeho fanúšikov k cestovaniu po svete a pátraniu po záhadných miestach.

Brownove knihy ako by odzrkadľovali skutočnosť, že tento syn matematika a veriacej hudobníčky vyrastal v prostredí plnom paradoxov medzi vedou a vierou.

Svoje zápletky preto rozohráva na základe historických faktov, ale interpretuje si ich po svojom. Keď v Da Vinciho kóde vyrukoval s teóriou, že Ježiš Kristus sa oženil s Máriou Magdalénou a spolu mali dieťa, ktorého potomkovia dodnes, vyrazil cirkvi dych.

Využíva manželku

Vo svojich dielach sa inšpiruje aj poznatkami svojej manželky Blythe. Tá je kunsthistorička. Podľa kritikov však len kopíruje motívy z iných diel. Napríklad z Umberta Eca.

Paradoxne Brown chcel ísť v šľapajách svojej matky. Chcel byť hudobníkom. Nakoniec z neho vyrástol učiteľ angličtiny so záľubou písania.

Majstrovské diela

Dej jeho prvotiny Digitálna pevnosť sa točí okolo počítačového kódu. Jeho rozlúsknutie vyvolá šok vo všetkých sférach moci.

Religiózny thriller Anjeli a démoni kombinuje zase zápletky prastarého tajného bratstva Iluminátov, pápežskú konkláve a vyspelé zbrane, ktoré môžu zničiť Vatikán.

Príbeh vedeckého objavu vypráva román Pavučina lží. Mal aj druhé vydanie s názvom Anatómia lží. V týchto knihách neopomenul vysokých amerických politikov.

Jeho napredávanejší titul Da Vinciho kód odhaľuje miesto uloženia Svätého grálu. Zvýšil tiež záujem o diela génia Leonarda da Vinciho. Hoci kniha bola skritizovaná a Brown čelil obvineniu z plagiátorstva, o výtlačku sa hovorilo a predaj stúpal.

750 miliónov dolárov

Následne bol kasový trhák sfilmovaný a vyniesol viac ako 750 miliónov dolárov (viac ako 550 miliónov eur). Zahrali si v ňom Tom Hanks, Audrey Tautouvá či Jean Reno.

Brown nezaháľal a v písaní pokračoval. Do predaja sa dostala kniha Stratený symbol. Dej sa odohráva v priebehu dvanástich hodín vo Washingtone medzi členmi bratstva slobodomurárov.

Doposiaľ posledným titulom je Inferno. Dej prebral z Danteho Božskej komédie. Odohráva sa v Taliansku, vo Florencii a Benátkach a tiež v Istanbule.

"Stále vstávam o štvrtej ráno a civím na prázdnu obrazovku počítača. Moje súčasné postavy nemajú poňatia o tom, koľko kníh som predal, a vyžadujú stále rovnaké presviedčanie, aby sa správali podľa mojich pokynov," priznal autor, ktorý dodnes predal viac ako dvesto miliónov výtlačkov preložených do päťdesiatich dvoch jazykov.

Súvisiace články

Najčítanejšie