Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bitka otvorila festival v Cannes
Zdielať na

Bitka otvorila festival v Cannes

Vo francúzskom letovisku Cannes začal v stredu večer 67. ročník prestížneho medzinárodného filmového festivalu. Po minuloročnej krádeži šperkov organizátori posilnili bezpečnosť. Úvodný deň sa napriek tomu nezaobišiel bez malého incidentu.

Bitka na červenom koberci

Po príchode hviezd odštartoval festival v Cannes klasicky nesúťažným dielom, a to kontroverzným americkým filmom o bývalej monackej kňažnej Grace Kelly.

Usporiadatelia tento rok posilnili bezpečnostné opatrenia. Minulý rok v Cannes ukradli vzácne šperky. Zatiaľ čo sa návštevníci festivalu bavili na večierkoch, zlodej sa vkradol do hotelovej izby zamestnankyne zlatníctva a odniesol si úlovok v hodnote 1,4 milióna dolárov Šperky doposiaľ nenašli.

Na bezpečnosť tento rok dohliadajú stovky členov súkromných bezpečnostných agentúr a zhruba 700 policajtov.

Úvodný deň sa predsa len nezaobišiel bez incidentov. Zatiaľ čo hviezdy kráčali po schodoch do Paláca, dvaja muži sa snažili dostať na červený koberec. Zasiahla však ochranka a výtržníkov spacifikovala.

Filmový festival

Pri uvítacej ceremónii, ktorej predsedal francúzsky herec Lambert Wilson, pózovali na schodisku festivalového paláca napríklad režisérske hviezdy Jane Campion a Sofia Coppola či americký herec Willem Dafoe.

Festival formálne zahájila francúzsko-talianska herečka Chiara Mastroianni spoločne s režisérom Alfonsom Cuaronom. Portrét Chiarinho slávneho otca Marcella, ktorý zomrel v roku 1996 v Paríži, je na hlavnom plagáte festivalu.

SITA

Najväčšiu pozornosť pútala hollywoodska hviezda Nicole Kidman, ktorá si zahrala monackú kňažnú v životopisnej dráme o Grace Kelly.

Monacká kniežacia rodina film bojkotuje a tvrdí, že skresľuje realitu. Prvé kritiky hovoria ale film označujú za neuveriteľne hlúpy a nudný.

SITA

Otvorenie festivalu v Cannes si môžete pozrieť v priloženej reportáži:

Akční hrdinovia pokope

Fanúšikovia akčných filmov se tešia na nedeľu, kedy Sylvester Stallone, Harrison Ford, Mel Gibson a Arnold Schwarzenegger sa mali objaviť v tanku. 

Takto chcú propagovať svoj nový filmExpendables 3, ktorý je pokračovaním dvoch komerčne úspešných dielov.

Zo súťažných filmov môže Zlatú palmu 25. mája získať napríklad aj domáca legenda Jean-Luc Godard za 3D film Adieu au langage (Zbohom jazyk).

Kanaďan David Cronenberg mieri do súťaže s filmom Maps to the Stars, ktorý má na príbehu rodiny poodhaliť temnú stránku Hollywoodu. Kanada má v súťaži hneď tri filmy, rovnako ako Francúzsko.  Po dvoch želiezkach v ohni majú na festivale Spojené štáty a Veľká Británia.

Súvisiace články

Najčítanejšie