Zatiahnuté
10°
Bratislava
František
4.10.2024
Britský expremiér šokoval svet a porušil protokol! Vyzradil príčinu skonu kráľovnej Alžbety II.!
Zdielať na

Britský expremiér šokoval svet a porušil protokol! Vyzradil príčinu skonu kráľovnej Alžbety II.!

Archívna reportáž

Z britského kráľovského paláca nezvyknú komentovať chúlostivé súkromné záležitosti. Zosnulá kráľovná Alžbeta II. (†96) sa toho držala veľmi striktne, nikdy nezverejnila ani detaily o svojom ​​​​zdravotnom stave. Aj keď bolo vidieť, že v posledných rokoch života veľmi zoslabla, držala sa statočne až do svojho skonu. Krátko predtým podal kráľovnej do rúk demisiu bývalý premiér Veľkej Británie Boris Johnson (60). V jeho memoároch, ktoré vyjdú 10. októbra, prezradil príčinu jej úmrtia.

​Ako tvrdia zdroje z kráľovského paláca, členovia kráľovskej rodiny sú presvedčení, že majú rovnaké právo na zachovanie lekárskeho tajomstva o ich zdravotnom stave ako ktokoľvek iný. Aj keď kráľ Karol III. a princezná Catherine v januári spravili istý ústupok od tohto názoru, keď v oficiálnom prehlásení z paláca síce uviedli, že sa podrobia operácii, no žiadne ďalšie detaily nespomenuli. Keď sa neskôr kráľ zveril, že sa podrobuje liečeniu rakoviny, tiež neupresnil, o aký typ ide. A podobne postupovala aj princezná.

Ohľad voči zosnulej kráľovnej Alžbete II., ako aj kráľovskej rodine, v tomto smere vôbec neprejavil bývalý britský premiér Boris Johnson. V jeho memoároch, ktoré vyjdú na budúci týždeň, prezradil, že kráľovná trpela rakovinou kostí, čím ale veľmi netaktne porušil kráľovský protokol. Kontroverzný Johnson však vždy rád šokoval. Úryvky z tejto knihy zverejnili v  Daily Mail, pre ktorý expremiér píše. V nich spomína na posledné dni najdlhšie panujúcej britskej panovníčky. Iba dva dni pred jej skonom prišiel za ňou na Balmoral podať do jej rúk svoju demisiu z kresla premiéra. Po príchode ho privítal tajomník kráľovnej Edward Young, ktorý mu naznačil, že sa jej stav cez leto výrazne zhoršil.

Od skonu kráľovnej uplynuli už dva roky:

"Rok alebo viac som vedel, že má istú formu rakoviny kostí a jej lekári sa obávali, že kedykoľvek môže dôjsť k prudkému zhoršeniu," uvádza v memoároch, no v úmrtnom liste je uvedená ako príčina smrti kráľovnej staroba. Johnson spomína, že keď s ňou sedel v jej salóne chápal, prečo ho Young varoval. "Vyzerala bledá a zhrbenejšia. Na rukách a zápästiach mala tmavé modriny, pravdepodobne od infúzií alebo injekcií," pokračoval v opisovaní svojej audiencie u kráľovnej. Ale jej myseľ to však podľa neho nepoškodilo. "Vyžarovala z nej taká oddanosť službe, trpezlivosti a poznania, že ste naozaj cítili, že v prípade potreby by ste pre ňu zomreli," vyznal sa expremiér, no veľa úcty jej vyzradením údajnej diagnózy neprejavil. 

Najčítanejšie