Polojasno
20°
Bratislava
Arnold
1.10.2024
Prekvapivé rozhodnutie! Princ George ostáva na základnej škole, pre TOTO nepostúpil na strednú!
Zdielať na

Prekvapivé rozhodnutie! Princ George ostáva na základnej škole, pre TOTO nepostúpil na strednú!

Archívne video

Už to dávno nie je to malé bábo, princ sa raz stane kráľom po svojom otcovi

Na rozdiel od mnohých detí v jeho veku v Británii, nepôjde princ George (11) v septembri na "secondary school", čo je niečo podobné ako stredná škola či skôr druhý stupeň základnej, ako je tam zvykom po ukončení primary school, teda prvého stupňa. Vo vzdelávaní bude pokračovať ešte dva roky na súkromnej Lambrook School, neďaleko sídla Walesovcov Adelaide Cottage. Túto školu navštevuje aj princezná Charlotte (9) a princ Louis (6). Podobne ako iné súkromné školy, umožňuje štúdium až do 13 rokov, no ide skôr o výnimky.

​Keď sa princ William spolu s manželkou Kate a ich tromi deťmi rozhodli pred dvomi rokmi presťahovať do nového domova Adelaide Cottage vo Windsor´s Home Park, vybrali si ho aj preto, že je kúsok od prestížnej súkromnej školy Lambrook School. Jej začiatky sa datujú do roku 1860 a na svojich vnukov sa tam chodila pozerať aj kráľovná Viktória, keď hrali kriket. Navštevuje ju 615 žiakov od troch do trinástich rokov. Na 21 hektároch je okrem budovy školy aj športová hala s bazénom, športové ihriská, umelecké a tanečné štúdiá, sad, zeleninová záhrada, dokonca aj hospodárska budova, kde chovajú rôzne domáce zvieratá.

V rámci učebných osnov sa kladie dôraz na udržateľnosť, žiaci majú preto aj hodiny pestovania zeleniny a ovocia, chovania zvierat a včelstva, čo ich obvykle veľmi baví. Môžu behať po rozľahlých pozemkoch s úplnou slobodou objavovania. Následník trónu s manželkou milujú život na vidieku v obklopení prírodou, pár rokov bývali vo svojom vidieckom sídle Anmer Hall House v Norfolku, neďaleko Sandringhamu. Aj potom, čo sa presťahovali do apartmánu v Kensingtonskom paláci, tam radi s deťmi trávili a doteraz trávia voľné chvíle.

Princ oslávil v lete 11. narodeniny:

Princezná Catherine verí v liečivú silu prírody a utieka sa tam aj počas jej liečby rakoviny. Zároveň je pre ňu dôležitá aj rodina, miluje svoje tri deti a venuje im veľa času. Zjavne sa nechce rozlúčiť ani s najstarším synom princom Georgom, ktorý dovŕšil 11 rokov, keď žiaci v britských školách opúšťajú prvý stupeň základnej školy a idú často už na internátnu vyššiu základnú školu. Súkromných škôl sa to ale netýka, tam pokračujú žiaci až do ôsmeho ročníka, rovnako, ako u nás. Pre Georgea už ale predsa len vyberajú ďalšiu školu. Podľa kráľovskej expertky Ingrid Seward to bude najskôr Eton, kde maturoval aj jeho otec, princ William a je tradične obľúbenou školou šľachty. Nachádza sa tiež v blízkosti Adelaide Cottage. Walesovci sa tam už boli pozrieť, ale vraj aj na škole v Marlborough, ktorú kedysi navštevovala Kate. Možností je viac, no zatiaľ ostáva George pri svojich rodičoch.

Najčítanejšie