Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Dokonalé šťastie v kráľovskej rodine! Štvrté bábo je na ceste!
Zdielať na

Dokonalé šťastie v kráľovskej rodine! Štvrté bábo je na ceste!

Archívna reportáž

Zo švédskeho kráľovského dvora prišla radostná správa. Princ Carl Philip (45) a jeho manželka, princezná Sofia (39), očakávajú svojho štvrtého potomka. Tento kráľovský pár, ktorý sa zosobášil v roku 2015, má už troch synov a možno by privítal pre zmenu dievčatko. Princ je jediným synom kráľa Karola XVI. Gustava.

​Len krátko po účasti švédskeho princa Carla Philipa a jeho manželky princeznej Sofie na svadbe nórskej princeznej Märthy Louise, zdieľali z kráľovského dvora v Štokholme radostnú novinku: "Princ Carl Philip a princezná Sofia s radosťou oznamujú, že očakávajú štvrté dieťa." K ich trom synom, sedemročnému princovi Alexandrovi, päťročnému princovi Gabrielovi a dvojročnému princovi Julianovi pribudne začiatkom budúceho roka súrodenec a snáď to bude konečne dcéra.

Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že princezná Sofia sa "má dobre a pôrod sa očakáva vo februári 2025". Okrem toho palác potvrdil, že oficiálny harmonogram princeznej Sofie na túto jeseň zostane nezmenený. K tomuto oznámeniu je priložená fotografia usmievajúceho sa páru v pozadí s malebným jazerom. Carl Philip je jediným synom a v poradí druhým dieťaťom švédskeho kráľa Carla XVI. Gustava a kráľovnej Silvie. Jeho staršia sestra princezná Viktória je následníčkou švédskeho trónu, Carl Philip je momentálne štvrtý v nástupníckej línii.

Narodil sa pritom ako korunný princ, ale po siedmich mesiacoch vstúpil do platnosti zákon so zmeneným systémom nástupníctva na trón. Následníkom trónu sa stáva prvý potomok kráľa bez ohľadu na pohlavie. Pred piatimi rokmi kráľ Carl XVI. rozhodol na podnet parlamentu odobrať tituly kráľovská výsosť jeho vnúčatám od dcéry Madeleine a syna Carla Philipa. Nebudú musieť vykonávať ani oficiálne kráľovské povinnosti, ale stratili tým možnosť poberať apanáž, ktorú hradili daňoví poplatníci. Zachovajú si ale svoje kniežacie tituly a vojvodstvá.

Najčítanejšie