Jasno
17°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Kráľ už syna definitívne odpísal? Harryho odstrihli, telefón zvoní márne!
Zdielať na

Kráľ už syna definitívne odpísal? Harryho odstrihli, telefón zvoní márne!

Archívna reportáž

Harry sa obáva nielen útočníkov, ale aj dotieravých paparazzi

S následkami rozhodnutia odísť z kráľovského paláca sa princ Harry zmieruje len ťažko, ako sa zdá. Keď pred vyše štyrmi rokmi na popud manželky Meghan odišli aj s ich synčekom za oceán, aby sa usadili v Kalifornii, domnievali sa, že im zostanú aj ich privilégiá v monarchii, čo sa ale mýlili. Spolu s funkciou reprezentantov kráľovskej rodiny stratili aj nárok na ochranku z verejných peňazí, kvôli čomu sa Harry aj súdil, ale neuspel. Najväčšou stratou je však nepochybne ochladnutie rodinných vzťahov.

​Veľkú dávku drzosti a arogancie prejavili Sussexovci, keď sa po ich odchode z kráľovského paláca začali navážať do najvyšších členov kráľovskej rodiny. V talk show s Oprah Winfrey ich verejne obvinili z rôznych príkorí, ba dokonca aj z rasizmu. Pokračovali v tom aj naďalej, až to vyvrcholilo vydaním Harryho memoárov a dokumentárnym filmom Harry & Meghan. Jeho brat princ William na neho zanevrel, a tak sa snažil hľadať podporu u otca. No zdá sa, že narazil aj tam. Naposledy sa s ním stretol vo februári tohto roku, po tom, čo kráľ priznal rakovinu.

Akoby sa nad britskou kráľovskou rodinou vznášala kliatba, odkedy ju Sussexovci opustili. Pár týždňov po rozhovore s Oprah zomrel princ Philip, onedlho po vydaní Harryho memoárov to šlo aj so zdravím kráľovnej Alžbety II. prudko dole a zakrátko vo veku 96 rokov skonala. Ešte väčším šokom bolo tento rok oznámenie, že rakovinu má aj kráľ Karol III. a princezná Catherine. Princ Harry vzápätí priletel za otcom, ale ten ho prijal iba na krátky rozhovor. Ich komunikácia sa podľa zdrojov odvtedy zhoršila natoľko, že mu údajne kráľ už ani nedvíha telefón a neodpovedá na jeho listy. "Jeho telefonáty ostávajú bez odozvy. Pokúsil sa získať informácie o kráľovom zdraví, ale aj tieto otázky ostávajú bez odozvy," tvrdí pre People nemenovaný zdroj blízky rodine.

Kráľ už viackrát Harrymu ukázal, že sa s ním nemieni maznať:

Na 10. výročie Harryho najväčšej pýchy, hier Invictus pre veteránov, sa kráľ nezúčastnil ani ceremónie, hoci to mnohí očakávali. Princov kamarát uviedol pre People, že sa Harry pritom snaží získať otcovu podporu napríklad aj v boji získať právo na policajnú ochranu pre jeho rodinu počas ich pobytu v Británii. Na súde neuspel, chce sa vraj ale odvolať. "Harry je vystrašený a cíti, že jediná osoba, ktorá s tým môže niečo urobiť, je jeho otec," vysvetľuje zdroj. Harry sa vyjadril, že má obavy z negatívnych článkov v médiách, ktoré by mohli vyprovokovať útok na jeho rodinu, najmä v Británii nenávidenú Meghan. "Stačí na to jeden osamelý blázon, ktorý to číta a bude konať podľa toho, čo číta," tvrdil s tým, že to je hlavný dôvod, prečo Sussexovci nelietajú do Británie. Z ústavy však nemá kráľ právomoc udeľovať policajnú ochranu, ale Výkonný výbor na ochranu verejných činiteľov a ten sa musí držať zákona, Harryho nádeje sú preto zrejme márne a tak to vyzerá aj s budúcnosťou obnovenia vzťahu s otcom a bratom.

Najčítanejšie