Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Kráľ Karol III. ukázal nový portrét a ľudia ostali v šoku! Akoby to bol sám diabol, komentujú!
Zdielať na

Kráľ Karol III. ukázal nový portrét a ľudia ostali v šoku! Akoby to bol sám diabol, komentujú!

Archívna reportáž

V priestoroch Buckinghamského paláca odhalil v utorok kráľ Karol III. svoj prvý oficiálny portrét od jeho korunovácie. Postavu kráľa v nadživotnej veľkosti zobrazil britský umelec Jonathan Yeo a obraz má celkové impozantné rozmery 230 x 165 centimetrov. S portrétom začal v čase, keď bol súčasný kráľ ešte princom z Walesu a stál mu celkovo ako model štyrikrát. Na sebe má uniformu waleskej gardy, v ruke drží meč, ale celkový dojem je pomerne nečakaný, pre mnohých šokujúci.

​Na svoj portrét od Jonathana Yea čakal kráľ Karol III. štyri roky. Prvýkrát stál princ z Walesu umelcovi ako model v Highgrove v júni 2021, celkovo to bolo štyrikrát, vždy zhruba hodinu, naposledy v Clarence House v novembri 2023. Yeo namaľoval pre kráľovskú rodinu už predtým portréty kráľovnej Alžbety II., princa Philipa aj Charlesovej manželky Camilly.

Svoj portrét mal kráľ podľa slov autora uvidieť ešte v jeho "napoly hotovom stave" a spočiatku mal byť "mierne prekvapený výraznou farbou", no maliar mal pocit, že kráľ sa "súhlasne usmieval". Oblečený je v červenej uniforme waleskej gardy, kde ho v roku 1975 vymenovali za plukovníka, tá sa však na obraze stráca pod nánosmi červenej, ružovej a fuchsiovej farby, ktorá vystupuje z pozadia. O to výraznejšie dominuje kráľova veľmi dobre prepracovaná hlava, ktorá akoby sa vynárala z červeného pozadia. Ďalším výrazným prvkom je motýľ nad pravým kráľovým ramenom.

Napriek ťažkej chorobe sa kráľovi zjavne darí:

​Yeo hovorí, že chcel, aby bol obraz osobitý a prekonal tradície, ktoré zachoval v rámci vojenskej uniformy a meča. Dosiahol to vďaka sýtej farbe a motýľovi, portrét tak pôsobí modernejšie a zaujímavejšie. "V dejinách umenia symbolizuje motýľ metamorfózu a znovuzrodenie a je tiež odkazom na kráľov dlhotrvajúci záujem o životné prostredie," vysvetlil umelec a dodal, že to bol kráľov nápad. Pýtal sa ho, aké indície ho identifikujú a vymedzia spomedzi iných portrétov panovníkov o 200 rokov. "Čo tak motýľ, ktorý mi pristál na ramene?" navrhol kráľ. Pre verejnosť je ale šokujúca jeho výrazná a na kráľovské pomery veľmi odvážna farebnosť. "Ako by sa kúpal v krvi," znel jeden z komentárov, ďalšiemu dokonca pripomína samotného diabla a podobných vyjadrení bolo viacero.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Najčítanejšie