Polojasno
22°
Bratislava
Keď sa nedarí, tak sa nedarí... Drsný verdikt pre Harryho, toto asi s Meghan nečakali!
Zdielať na

Keď sa nedarí, tak sa nedarí... Drsný verdikt pre Harryho, toto asi s Meghan nečakali!

Archívna reportáž

Harry prehral ďalší súd

Situácia na britskom kráľovskom dvore sa začala po správe kráľa Karola III. (75), že má rakovinu a podstupuje liečbu, komplikovať. Až vtedy zrejme všetkým došlo naplno, aká statočná bola kráľovná, keď sa aj v jej vysokom veku snažila maximálne a s úsmevom plniť svoje kráľovské povinnosti. Kráľa teraz zastupuje najmä jeho manželka Camilla a princ William, ozval sa všaj vraj aj princ Harry. Po aktuálnom verdikte súdu je to ale asi bez šance.

​Ako vysvitlo, jedným zo siedmich členov kráľovskej rodiny, ktorí môžu zastupovať kráľa, zostáva aj princ Harry, napriek jeho odchodu z kráľovského paláca do USA. Jeho kráľovský otec ho po nástupe na trón zo zoznamu nevyškrtol, v skutočnosti ale nepočítal s tým, že ho niekedy bude zastupovať. Teraz sa však okolnosti zmenili, píše DailyMail.  Craig Prescott, odborník na ústavné právo, na túto neobvyklú situáciu povedal: "Sme tu skutočne v neprebádaných vodách." V prípade princa Harryho to má komplikovať zákon kvôli jeho pobytu v zahraničí.

"Myšlienka, že by si druhý syn kráľa vybral život bez kráľovských povinností, nie je niečo, o čom sa v zákone uvažuje," tvrdí Prescott s tým, že "kráľ mal minulý rok možnosť odvolať ho zákonným zástupcom, ale rozhodol sa tak neurobiť, lebo nechcel eskalovať rodinné napätie". Na plecia princa Williama ale už vlani padlo príliš veľa povinností a situácia sa odvtedy stala ešte naliehavejšou kvôli kráľovej liečbe rakoviny, ako aj jeho manželky. Princ Harry však po tom, čo po odchode do USA prestal byť pracujúcim členom kráľovskej rodiny, stratil nárok na štátnu ochranu v Británii. To sa mu nepáčilo a dokonca to napadol na súde. Nemôže sa vraj vrátiť s rodinou do svojho domova, pretože je to príliš nebezpečné, tvrdí, zrejme si uvedomujúc neobľúbenosť Meghan.

Harry nemá dobré skúsenosti, bez ochranky sa nehne:

​V stredu na súde padol definitávny verdikt v princov neprospech. Potenciálne mu navyše okrem odoprenia ochranky hrozí aj účet za súdne trovy vo výške cca 1 milión libier za obe strany sporu. Sudca Peter Lane zamietol jeho žiadosť o odvolanie sa proti rozhodnutiu, pričom ju označil za "úprimne beznádejnú". Aj v USA však Harry čelí naťahovačkám po tom, čo sa v memoároch Spare priznal k užívaniu drog. Organizácia The Heritage Foundation chce súdnou cestou zistiť, či vo svojej žiadosti o vízum princ neklamal o jeho užívaní drog, čo by mu mohlo skomplikovať jeho udelenie. Zdá sa, že Harry v tomto momente tak trochu visí medzi dvomi krajinami, keď ho v ani jednej tak úplne nevítajú s otvorenou náručou...

Najčítanejšie