Jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Šokujúca správa o skone kráľa Karla III.! Kto si dovolil takú dezinformáciu?!
Zdielať na

Šokujúca správa o skone kráľa Karla III.! Kto si dovolil takú dezinformáciu?!

Archívna reportáž

Doslova šialenstvo vyvolala informácia v ruských médiách, že v nedeľu 17. marca nečakane skonal britský kráľ Karol III. (75). Od januára je známe, že v rámci vyšetrení pri jeho operácii prostaty mu lekári diagnostikovali rakovinu. O aký typ ide, však z kráľovského paláca nešpecifikovali. Kráľ sa podrobuje liečbe a možno mu aj padlo vhod, že sa pozornosť médií upriamuje na princeznú Catherine (42), ktorá súbežne s kráľom absolvovala operáciu v brušnej dutine a zotavuje sa.

​Na viacerých ruských aj ukrajinských spravodajských weboch a sociálnych sieťach sa objavila správa, že britský kráľ Karol III skonal. Túto informáciu údajne získali od renomovaných mediálnych zdrojov. Ako príčinu úmrtia sa uvádzali komplikácie pri liečbe rakoviny. Na ruskom Sputniku sa dokonca objavila fotka zjavne falošného prehlásenia z Buckinghamského paláca s vyhlásením o kráľovej "neočakávanej smrti".

V agentúre Sputnik sa dokonca pozastavovali nad tým, že "na webových stránkach kráľovskej rodiny ani v britských médiách o tom zatiaľ nie sú žiadne informácie". To vyvolalo pobúrenie v Buckinghamskom paláci a vzhľadom na to sa v pondelok rozhodli reagovať v ruštine na kanáli Telegram aj z britského veľvyslanectva na Ukrajine. Zdôraznili, že tieto správy sú falošné. Krátko na to vyšla v spomínaných ruských a ukrajinských médiách aktualizácia s upozornením na nepravdivosť predošlej správy.

Zdravotné patálie trápia kráľovskú rodinu už pár týždňov:

​Nad týmto faux pas sa pozastavovali aj podaktorí ruskí novinári. "Falošné správy o smrti Karola III. sa rýchlo rozšírili a boli rovnako rýchlo odhalené, kráľ Veľkej Británie je nažive a pokračuje vo svojich záležitostiach. Aspoň tak to tvrdí Buckinghamský palác... Pamätajte ale na to, že mu bola pred niekoľkými mesiacmi diagnostikovaná rakovina," stálo v ich vyjadrení. Je skutočne nepochopiteľné, že si niekto dovolí dať von takýto škandalózny nezmysel, no mnohí hovoria, že v ruských médiách je možné všetko. Niektorí tvrdia, že poplašná správa o úmrtí britského kráľa mala byť iba súčasť ruskej propagandy po tom, čo sa v Británii a západných krajinách objavili v médiách pochybnosti o legitímnych voľbách v Rusku a tým aj o víťazstve Putina. 

Sfalšovať správu z Buckinghamského paláca si trúfne ozaj len novinár tých najpochybnejších kvalít. Toto sa šírilo Ruskom:

Najčítanejšie