Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Prvé slová kráľa po priznaní rakoviny! TOTO odkázal ľuďom!
Zdielať na

Prvé slová kráľa po priznaní rakoviny! TOTO odkázal ľuďom!

Archívna reportáž

Po vzore svojej zosnulej matky kráľovnej Alžbety II., sa aj napriek zisteniu diagnózy rakoviny správa kráľ Karol III. statočne. Aj keď mu iste nie je práve najlepšie, ukazuje svoje odhodlanie s chorobou bojovať dôstojne a chce si naďalej plniť svoje povinnosti. Na radu lekárov sa však počas liečby zdrží priamych kontaktov s verejnosťou a zastúpia ho určení členovia rodiny. Cez víkend vo vyhlásení poslal svojmu ľudu dojemný odkaz.

​Udalosti na britskom kráľovskom dvore nabrali dramatický spád po zistení, že má kráľ Karol III. rakovinu. Na trón musel čakať veľmi dlho, oficiálne naň usadol ani nie pred rokom a už musí obmedziť svoje oficiálne povinnosti. Tie úradné si mal ale ponechať, vrátane stretnutí s premiérom raz do týždňa. Kvôli náročnej liečbe a zníženiu imunity by sa mal ale vyvarovať kontaktom s verejnosťou. Zrejme aj preto sa presunul spolu s manželkou na vidiek. V nedeľu ráno kýval prizerajúcim, keď kráčal ku kostolu svätej Márie Magdalény na panstve Sandringham.

Už večer predtým kráľ vyjadril svoje "srdečné poďakovanie" za odkazy o podpore od verejnosti vo svojom prvom vyhlásení od diagnostikovania rakoviny. V ďakovnom posolstve uviedol: "Ako vedia všetci, ktorí boli postihnutí rakovinou, takéto láskavé myšlienky sú najväčšou útechou a povzbudením. Rovnako povzbudzujúce je počuť, ako zdieľanie mojej vlastnej diagnózy pomohlo podporiť porozumenie verejnosti a osvetliť prácu všetkých organizácií, ktoré podporujú pacientov s rakovinou a ich rodiny v Spojenom kráľovstve a širšom svete. Môj celoživotný obdiv za ich neúnavnú starostlivosť a obetavosť je o to väčší, že som získal vlastnú osobnú skúsenosť."

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Jednou z hlavných zásad kráľovnej Alžbety II. vo vzťahu s verejnosťou bolo "musím byť videná, aby mi verili" a toho sa snaží držať aj jej syn. Načas to ale musí obmedziť. V jeho sobotnom posolstve ukázal, že panovník aj obyčajný človek sa stretávajú v diagnostike a liečbe, čo pre mnohých znamená veľa. Kráľ sa snažil vyjadriť svoju nádej, že jeho relatívna otvorenosť splnila svoj účel. Vo štvrtok počas podujatia v katedrále v Salisbury povedala aj kráľovná Camilla, že podpora verejnosti kráľa dojala a veľmi ho povzbudila. Podobne sa deň predtým vyjadril na inom oficiálnom podujatí vo Windsore, kde zastupoval otca, aj princ William. Snáď toľko pozitívnych myšlienok pomôže v liečbe.

Najčítanejšie