Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prefíkaný Harry poriadne obabral svojho otca! TAKTO zariadil tituly princ a princezná pre svoje deti!
Zdielať na

Prefíkaný Harry poriadne obabral svojho otca! TAKTO zariadil tituly princ a princezná pre svoje deti!

Archívna reportáž

Na jednej strane je kráľ nekompromisný, na druhej zas prekvapivo veľkorysý

Na prekvapenie verejnosti, po nedávnom súkromnom obrade krstu malej Lilibet (21 mesiacov) v sídle Harryho a Meghan v Kalifornii, vyšlo najavo, že má titul princezná. Nemálo Britov by pritom so zadosťučinením prijalo, keby kráľ Karol III. Sussexovcov zbavil titulov po ich škandalóznych prehláseniach na margo členov britskej kráľovskej rodiny. Ako je známe, zatiaľ sa tak nestalo, ba navyše, Sussexovci s hrdosťou prvýkrát verejne oznámili, že ich deti majú tituly princ a princezná.


Človek by si myslel, že keď Sussexovci pred tromi rokmi opustili Britániu a nadávajú na kráľovskú rodinu, azda by s ňou nechceli mať nič spoločné. Ale nie, šľachtické tituly neprestali používať, všade si ich píšu a nechávajú sa ako vojvodovia aj oslovovať, hoci v USA nemajú tituly žiadnu váhu, azda len symbolickú. Meghan titul vojvodkyňa zo Sussexu použila aj na obale svojej knihy The Bench a zjavne sa ho nemieni vzdať.

Navyše, veľmi ju zjavne zožieralo, že jej deti nezískali narodením titul princ a princezná, stalo sa tak podľa pravidiel až po skone kráľovnej Alžbety II., keď sa stal kráľom jej najstarší syn ako Karol III. Ten to však musel odobriť. Princ Harry veľmi rafinovane využil situáciu počas jeho prítomnosti v Británii, kde sa s Meghan zúčastnili aj kráľovninho pohrebu a požiadal otca, aby tieto vysoké šľachtické tituly jeho deťom priznal. Meghan pritom absurdne obviňovala monarchov v talkshow Oprah Winfrey, že Archie nedostal titul princa kvôli svojej "zmiešanej" rase – čo bol nezmysel, boli len dodržané pravidlá, ktoré platia už takmer 100 rokov.

Deti Harryho a Meghan sa nedočkali oficiálneho krstu vo Windsore, na rozdiel od princa Georgea a ostatných potomkov jeho brata Williama:

Sussexovci dobre vedeli, že po tom, ako sa odvysiela dokument Harry&Meghan a vyjdú Harryho memoáre Spare/Náhradník, bude oveľa ťažšie prinútiť kráľa podpísať uznanie titulov pre Archieho a Lilibet. Netrúfli si ani urobiť Lilibetin krst vo Windsore, ako je v kráľovskej rodine zvykom. Do kalifornského Montecita na túto udalosť neprišiel nikto z monarchov, hoci ich vraj Meghan a Harry pozvali. Zdroj z kráľovského paláca to jasne vysvetlil: "Diáre vysokopostavených členov kráľovskej rodiny sa plánujú niekoľko mesiacov vopred." 

Rodičia malej Lilibet a Archieho sa už konečne dočkali ich titulov princa a princeznej: 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Royals Of Today?? (@royal___watch)

Archie a Lilibet boli na stránke royal.uk donedávna uvedení ako pán Archie Mountbatten-Windsor a slečna Lilibet Mountbatten-Windsor, teraz tam už majú tituly princ Archie zo Sussexu a princezná Lilibet zo Sussexu a sú šiestym a siedmym v poradí na trón. Pravidlá udeľovania titulov boli stanovené kráľom Jurajom V. v roku 1917. V roku 2021 sa objavili informácie, že princ Charles v snahe obmedziť počet kľúčových kráľovských titulov mal v úmysle, keď sa stane raz kráľom, zabrániť tomu, aby sa Archie stal princom. Musel by však vydať listinný patent, ktorým by zmenil právo na tento titul pre Harryho deti. Ako je zjavné, napokon od toho upustil, hoci niet pochýb, že ľudí to pobúrilo – mnohí žiadali, aby odobral vojvodský titul aj Meghan a Harrymu, nieto ešte pridať ich rodine ďalšie.

Súvisiace články

Najčítanejšie