Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nesie Harry vinu na poprave Brita v Iráne?! Je to hlupák, hromžia hodnostári!
Zdielať na

Nesie Harry vinu na poprave Brita v Iráne?! Je to hlupák, hromžia hodnostári!

Archívna reportáž

Svojimi memoármi Spare, teda Náhradník, si princ Harry (38) nepohneval len britskú kráľovskú rodinu a jej priaznivcov, ale aj Taliban a jeho zástupcov v Teheráne. Ukázal svoju nezrelosť a ľahkovážnosť, keď napísal, že v Afganistane, kde sa zúčastňoval vojenských akcií na vrtuľníku, zabil dvadsaťpäť Talibancov, ktorých vraj bral ako šachové figúrky. Skritizovali ho za to aj vojnoví veteráni a znalci, ktorí upozornili, že také citlivé informácie z vojny by sa nemali zverejňovať a že princ ohrozil nielen svoju vlastnú bezpečnosť. Teherán akoby využil jeho priznanie na ospravedlnenie popravy bývalého námestníka ministra Alireza Akbariho (†61).

​Akbari bol svojho času vplyvným predstaviteľom politickej moci v Iráne ako námestník ministra obrany. Neskôr sa presťahoval do Británie a získal aj občianstvo, ale pred tromi rokmi ho bezpečnostné služby vylákali späť do Iránu, kde ho zatkli a odsúdili za špionáž v prospech britskej spravodajskej služby MI6, čo však poprel. Doteraz ho držali vo väzení, kde ho mal mučiť Taliban. Jeho nedávna poprava vyvolala vlnu ostrých reakcií, pričom poprední britskí politici to označili ho za akt zbabelosti a tvrdia, že obvinenia proti Akbarimu boli vymyslené. Britský predseda vlády Rishi Sunak sa vyjadril, že ide o bezcitný a zbabelý čin barbarského režimu proti ľudskosti.

Na to hneď zareagovali z Teheránu. "Britský režim, ktorého člen kráľovskej rodiny považuje zabitie dvadsiatich piatich nevinných ľudí za odstránenie šachových figúrok a nič neľutuje, tí, ktorí zatvárajú oči pred týmto vojenským zločinom, nie sú v pozícii, aby kázali o ľudských právach iným," uvádza sa vo vyhlásení. Plukovník Richard Kemp, bývalý britský vojenský veliteľ v Afganistane, sa tvrdo vyjadril k princovi Harrymu pre Mail Online. "Harry by mal prevziať plnú zodpovednosť za poskytovanie munície propagandistickej mašinérii vražedného iránskeho režimu. Zatiaľ čo všetci slušní ľudia odmietnu iránske lži, mnohí z ich stúpencov sa posilnia, keď využijú vojvodove neuvážené komentáre," citovali jeho slová. Podobne sa vyjadrovali aj ďalší vojenskí hodnostári.

Dokument o Harrym a Meghan priniesol mnohé šokujúce informácie, no to bol len zlomo toho, čo dal Harry do knihy:

​Napätie medzi Západom a Iránom sa stupňuje v súvislosti s jeho potláčaním celonárodných protestov za práva žien, ako aj s podporou ruskej invázie na Ukrajinu dronmi. Harryho nerozvážne výroky nie sú preto žiadúce.V lete 2021 Taliban prevzal kontrolu nad Afganistanom bleskovou ofenzívou, ktorá v priebehu niekoľkých týždňov zvrhla Západom podporovanú vládu, ktorú dosadili USA, Británia a ich spojenci.

​Harryho v rozhovore pre MailOnline afgánski Talibánci označili za "veľkohubého chudáka" a zdôraznili, že zatiaľ čo sa ich bojovníci stali víťazmi konfliktu v Afganistane, vojvoda "utiekol do paláca svojej starej mamy" a teraz sa snaží udržať si miesto v kráľovskej rodine. Talibánsky veliteľ Molavi Agha Gol hrdo prehlásil, že tie jeho "šachové figúrky" v roku 2021 prevzali šachovnicu. Nuž, ktovie, či bude nabudúce princ vážiť slová citlivejšie, zatiaľ sa zdá, že slovne "strieľa" všade navôkol a nedbá na následky.

Najčítanejšie