Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Ešteže sa toho kráľovná nedožila! Nie Andrew, ale TOTO má byť najzvrhlejší člen rodiny!
Zdielať na

Ešteže sa toho kráľovná nedožila! Nie Andrew, ale TOTO má byť najzvrhlejší člen rodiny!

Archívna reportáž

Kráľovná sa nedožila obvinenia jej obľúbenca

Britskou kráľovskou rodinou otriasa po skone kráľovnej Alžbety II. (†96) ďalší škandál. Istým spôsobom sa dotýka aj nového kráľa Karola III. (73), lebo z násilia páchaného na deťoch obvinený vážený muž z najvyšších šľachtických kruhov, prastrýko jeho otca princa Philipa (†99) a tiež bratranec matky, bol aj jeho veľkým dôverníkom. Jedná sa o lorda Louisa Mountbattena (†79), ktorý tragicky zahynul počas teroristického útoku pred 43 rokmi. Mladého Charlesa to vtedy veľmi zasiahlo, ale ako sa až teraz ukazuje, mnohí si vydýchli a brali to ako zadosťučinenie.

​Kto sleduje seriál Crown (Koruna), mohol zaregistrovať, aké emócie v kráľovskej rodine vyvolal šok zo správy o teroristickom útoku skupiny IRA na loď, ktorou sa vybral na lov rýb lord Mountbatten. Veľmi sa to dotklo najmä mladého princa Charlesa, ktorý v strýkovi našiel veľkú oporu a dôverníka aj počas jeho nešťastného vzťahu s manželkou Dianou. Ale ako sa ukázalo, až tak empatický ako k nemu, nebol lord údajne voči deťom v detskom domove Kincora v Severnom Írsku, kde sa mal podieľať na znásilňovaní úbohých obetí. 

Až po rokoch sa odvážila vyjsť von s týmto tvrdením jedna z údajných obetí, Arthur Smith (56). Desivé chvíle mal zažívať ešte v roku 1977, keď mal iba jedenásť rokov. Pridali sa k nemu aj ďalšie obete z detského domova, ktoré však chcú zostať v anonymite. Zrejme ich posmelilo aj zverejnenie sexuálneho zločinu princa Andrewa s mladistvou Američankou a následnom odobratí významných kráľovských privilégií vlastnou matkou. Mountbattenov prípad sa začal vyšetrovať už pred piatimi rokmi, keď sa zistilo, že v detskom domove Kincora bolo zneužívaných najmenej 39 chlapcov v izbe s veľkou postelou a sprchou. Lord Mountbatten mal byť jedným z tajomných násilníkov, ktorí pripravili chlapcom hrozné zažitky s traumou na celý život.

Teroristický útok s následkom smrti lorda Mountbattena znázornili aj tvorcovia v seriáli Crown:

Arthur Smyth sa vzdal svojej anonymity, aby mohol vzniesť obvinenia voči lordovi Mountbattenovi za zneužitie, keď bol koncom sedemdesiatych rokov minulého storočia umiestnený v detskom domove hrôzy v Belfaste a prežil si peklo spolu s ostatnými obeťami sexuálnych deliktov mocných, chránených aj verejnými inštitúciami. V stredu bola na Najvyššom súde vydaná žaloba proti severoírskemu ministerstvu zdravotníctva, štátnemu tajomníkovi, PSNI, Belfast Health and Social Care Trust a Business Services Organisation. Žaloba sa týka neoprávneného zásahu do osobnosti, nedbanlivosti, nesprávneho výkonu verejnej funkcie a porušenia zákonnej povinnosti podľa článku 113 zákona o deťoch a mládeži z roku 1968. Azda sa obete dočkajú spravodlivosti, hoci už len symbolickej, vzhľadom k tomu, že páchateľ nežije. Je však len dobre, že sa tohto otrasného odhalenia nedožila kráľovná Alžbeta II.

Lord Mountbatten si boli so synovcom, princom Charlesom veľmi blízky:

Súvisiace články

Najčítanejšie