Polojasno
19°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Kráľ Karol III. radikálne rozhodol! Kráľovná Alžbeta II. by len horko zaplakala!
Zdielať na

Kráľ Karol III. radikálne rozhodol! Kráľovná Alžbeta II. by len horko zaplakala!

Archívna reportáž

Nový britský kráľ Karol III. začal hneď po získaní moci s reformami. Tie sa týkajú najmä úsporných opatrení v súvislosti s počtom zamestnancov palácov, ale ako sa najnovšie ukázalo, aj s počtom koní v kráľovských stajniach. Toto by iste nedopustila zosnulá kráľovná Alžbeta II. Kone milovala nadovšetko, jazdila na nich aj vo vysokom veku a dávala im veľké privilégiá. Už tento mesiac sa má v Newmarket Tattersalls predávať tretina špičkových dostihových koní, ktoré kráľ zdedil, a na prvom mieste zoznamu je Just Fine, jeho prvý výherca v konských dostihoch.

​Od dôveryhodného zdroja, ktorý má blízko ku kráľovskému žrebčínu Sandringham v Norfolku vyšla najavo informácia pre Daily Mail, že sa hovorí o "likvidácii" chovnej stanice kráľovnej Alžbety II. "Našou túžbou je pokračovať v tradíciách a spojeniach s Royal Ascot, ale nie v takom rozsahu ako Jej Veličenstvo, pretože to bola jej vášeň," uviedol zdroj. V súčasnosti je v Sandringhame 60 dostihových koní a 38 chovných kobýl, a na budúci rok očakávajú 30 nových žriebät. Pritom len za posledných päť rokov zarobili kone jeho matky neuveriteľných 2,2 milióna libier. Hoci je obvyklé, že sa kone zo stajní predávajú, kráľovná Alžbeta II. ich ročne predala v priemere len sedem. 

Minulý rok bol pre kráľovnú v tomto športe najúspešnejší v histórii, keď za 36 víťazstiev jej koní získala 590 000 libier. Náklady na kone v stajniach boli ale často ale vyššie ako zisky a  kráľovná ich hradila zo svojich peňazí. Samotný kráľ zdedil po matke 37 špičkových dostihových koní, z nich chce tento mesiac predať v Newmarket Tattersalls tretinu. "Kráľovský žrebčín by mohol byť do troch rokov múzeom. Bola by to skutočne škoda," tvrdí zdroj. Predaj koní prichádza po tom, čo kráľ oznámil odchod Johna Warrena z funkcie manažéra dostihového športu do Bahrajnu. Tamojší vládcovia majú záujem o kúpu kráľovských koní a ich chov.

Kráľovské kone sprevádzali kráľovnú Alžbetu II. aj pri poslednej rozlúčke: 

Warren bol jedným z najuznávanejších osobností dostihového sveta a s Jej Veličenstvom bol v dôvernom vzťahu, hovoril s ňou o koňoch aj tesne pred jej skonom na Balmorale. Kráľovná mala aj približne 30 výstavných koní. Začiatkom mesiaca získal hlavnú cenu na výstave Kôň roka jej dostihový koň First Receiver. Po zdedení obrovskej stajne po svojej matke by mohol nový kráľ v roku 2023 zarobiť majetok na dostihoch, na výhru jeho koní sa už vypisujú stávky. Kráľ plánuje v budúcnosti ale aj ďalšie predaje, medzi prvými, ktoré bude predávať, je Just Fine, ktorého trénuje Sir Michael Stoute a ktorý sa stal koncom minulého mesiaca prvým víťazom po skone kráľovnej, spolu s Love Affairs, posledným víťazom len dva dni pred jej smrťou.

Kráľovnin obľúbený poník Emma:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Súvisiace články

Najčítanejšie