Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
TOTO možno zmení históriu! Karol III. povolil to, čomu sa Alžbeta II. vždy bránila!
Zdielať na

TOTO možno zmení históriu! Karol III. povolil to, čomu sa Alžbeta II. vždy bránila!

Archívna reportáž

Na ostrove Wight sa konal minulý týždeň už desiaty ročník literárneho festivalu a v tomto jubilejnom ročníku ponúklo niekoľko "kráľovských autorov" fascinujúce pohľady na kľúčové udalosti a jednotlivcov britskej Koruny. Zaujímavé informácie priniesla historička a spisovateľka Tracy Borman, ktorá na festivale propagovala svoju knihu Crown and Sceptre (Koruna a žezlo). Publiku prezradila, že stáročná záhada o dvoch synovcoch Richarda III. by už mohla byť konečne vyriešená vďaka novému britskému panovníkovi Karolovi III.

​Tracy Borman mala na festivale prednášku, ktorá bola fascinujúcim pohľadom na takmer tisíc rokov monarchie v Británii, píše portál DailyMail. Zamerala sa na najzaujímavejších z jej 41 anglických panovníkov. Dotkla sa aj záhady okolo princov Edwarda V. a Richarda, vojvodu z Yorku a ich strýka Richarda III. z roku 1483. Edward sa mal stať po skone otca Edwarda IV. automaticky kráľom. Strýko Richard však jeho aj brata vyhlásil za nelegitímnych dedičov a dal ich uväzniť v Toweri. Za anglického kráľa sa dal korunovať sám ako Richard III. Jeho synovcov potom už živých nikto nevidel, spomínala sa aj ich vražda, ale chýbajú na to dôkazy. V tom čase sa nenašli v Toweri žiadne telá.

Až o dvesto rokov neskôr sa tam predsa len našli pozostatky dvoch detí, ale o ďalších sto rokov neskôr sa našli taktiež telá dvoch detí v areáli Windsorského zámku. Táto záhada o údajnej vražde chlapcov strýkom, aby sa mohol zmocniť trónu, zaujala aj Williama Shakespeara a napísal o nej v hre Richard III., kde sa venoval vzostupu jeho moci a krátkej vláde.

Kráľ Karol III. prináša pre monarchiu zmeny:

​Niektorí historici sa ale domnievajú, že fámu o vražde jeho synovcov rozšírili po jeho úmrtí Tudorovci, aby pošpinili jeho povesť. Na potvrdenie, že nájdené kosti tiel umiestnené vo Westminster Abbey patria bratom, treba jasné dôkazy, čo by mohol zabezpečiť rozbor ich DNA. Anglikánska cirkev za plnej podpory kráľovnej Alžbety II. ale opakovane odmietala žiadosti o vykonanie forenzných testov kostí tiel.

​Tracy Borman sa počas jej vstupu na festivale zmienila, že kráľ Karol III. "zaujíma veľmi odlišný názor" a podporuje testovanie DNA. On sám, keďže sa zaujíma o históriu, ktorú študoval na Univerzite v Cambridge, by mal mať údajne záujem o vyriešenie tejto 539 rokov starej kráľovskej záhady. "Povedal, že by chcel rád pokračoval vo vyšetrovaní, aby sme mohli raz a navždy určiť, ako títo mladí členovia kráľovskej rodiny zomreli," potešila nielen svojich poslucháčov. Výskumu tiel sa ujmú odborníci a fanúšikovia britskej kráľovskej histórie majú konečne dôvod na radosť.

Súvisiace články

Najčítanejšie