Zatiahnuté
17°
Bratislava
Júlia, Juliana
22.5.2024
Palác ohlásil termín korunovácie! Nebude to na výročie Alžbety II., TAKTO dlho si ešte Karol III. počká!
Zdielať na

Palác ohlásil termín korunovácie! Nebude to na výročie Alžbety II., TAKTO dlho si ešte Karol III. počká!

Archívna reportáž

Hoci sa špoekulovalo o tom, žeby mohol byť najstarší syn zosnulej kráľovnej korunovaný presne v deň 70. výročia jej korunovácie, teda 2. júna, už je jasné, že to tento dátum nebude. Kráľ Karol III. bude korunovaný o necelý mesiac skôr.

​Karol III. bude korunovaný na hlavu britskej monarchie a celého Commonwealthu spolu so svojou manželkou Camillou 6. mája budúceho roka, potvrdil dnes palác. Korunovácia Jeho Veličenstva v londýnskom Westminsterskom opátstve sa uskutoční o mesiac skôr, ako sa konal obrad jeho matky v roku 1953. Podrobné plány ešte nie sú dokončené, ani či bude pri tejto príležitosti vyhlásený sviatok, deň pracovného pokoja, píše portál The Sun.

Hoci sa predpokladá, že kráľ chce, aby sa inak veľkolepá udalosť uskromnila vzhľadom na rastúce životné náklady a aby sa podporila jeho myšlienka modernej, zoštíhlenej monarchie, tak významný moment sa bude zrejme aj naďalej pýšiť pompéznosťou a ceremoniálom hodným deviatich storočí kráľovských tradícií.

Smrť kráľovnej Alžbety II. znamenala pre jej syna okamžité zdedenie koruny:

​Podujatie bude "reprezentovať modernú Britániu" a očakáva sa, že bude skrátené približne na tretinu - bude trvať len jednu hodinu. Sobota 6. mája 2023 bude osem mesiacov po smrti Jej Veličenstva a presne v deň, keď bude mať Archie, syn princa Harryho a Meghan, štvrté narodeniny. Dátum bol zvolený tak, aby nekolidoval s Eurovíziou, ktorá sa koná o týždeň neskôr v Liverpoole, ani s finále futbalového pohára na prelome mája a júna. Na máj prikývli aj preto, že meteorológovia predpovedajú na ceremoniál, ktorý budú v televízii sledovať milióny ľudí na celom svete, príjemné počasie.

Karol III. údajne po korune veľmi túžil:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Camilla bude korunovaná po boku svojho manžela, rovnako ako bola kráľovná matka korunovaná kráľom Jurajom VI. v roku 1937. Kráľovná bola korunovaná 2. júna 1953 - dlhých 16 mesiacov po tom, ako sa stala hlavou monarchie, ale jej syn si bude musieť počkať len deväť mesiacov. Palác uviedol, že hlboko náboženská záležitosť bude "zakorenená v dlhoročných tradíciách a slávnostnom obrade", ale bude tiež "odrážať úlohu monarchu v súčasnosti a hľadieť do budúcnosti". Plány naznačujú, že zoznam hostí sa zníži z 8 000 na 2 000. Údajne sa znížia aj nároky na odev pozvaných - zo slávnostných rób na uvoľnenejšie spoločenské obleky. Karol III. zasadol na trón vo veku 73 rokov, čím sa stal najstaršou osobou v britskej histórii, ktorá sa stala hlavou monarchie. Prekonal tak rekord Viliama IV., ktorý sa stal kráľom vo veku 64 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie