Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Už to nie je tajomstvo! Dvorný kuchár Alžbety II. prezradil recept na jej najobľúbenejší dezert!
Zdielať na

Už to nie je tajomstvo! Dvorný kuchár Alžbety II. prezradil recept na jej najobľúbenejší dezert!

Archívna reportáž

Jedlo patrí iste medzi najobľúbenejšie témy v živote takmer každého človeka. Hlavne za ostatné roky sa z neho spravil priam kult a pribúdajú stále nové knihy aj relácie o varení. Teraz sa mlsné jazýčky môžu tešiť aj z receptu na najbľúbenejší dezert nedávno zosnulej kráľovnej Alžbety II. Dovolil si ho prezradiť jej bývalý osobný kuchár Darren McGrady, ktorý pre ňu pripravoval veľa rôznych pokrmov, ale na jednej sladkej dobrote si obzvlášť vedela pochutnať a na jej žiadosť bol v menu pomerne často.

​Aj keď zosnulá britská kráľovná údajne nebola v jedle priveľmi prieberčivá a stravovala sa najmä posledné roky pomerne striedmo, jednej pochúťke vraj nevedela nikdy odolať. Žiadne extravagantné dezerty ale netreba čakať, ide o obyčajnú nepečenú čokoládovú tortu so sušienkami. Pre portál Today to rovno spolu s receptom prezradil jej osobný kuchár. "Kráľovná si túto tortu rada vychutnávala aj so svojím vnukom, princom Williamom. On si ju vďaka nej obľúbil natoľko, že ju dal servírovať pánom na svojej predsvadobnej oslave. Táto torta sa dokonale hodila k čaju, ktorý pil William s jeho starou mamou," spomínal kuchár Darren McGrady.

Recept na túto tortu je pomerne ľahký a ingrendiencie sú bežne dostupné. McGrady vysvetlil postup jednoduchým spôsobom: "Na prípravu dezertu potrebujete maslo, smotanu na šľahanie, cukor, horkú čokoládu a čajové sušienky. Potom jednoducho vymažte formu maslom, rozdrvte sušienky. Spojte zmäknuté maslo s cukrom zmiešaním v miske pomocou mixéra, potom do zmesi pridajte rozpustenú horkú čokoládu, ktorú je tam potrebné vmiešať ručne. Sušienky sa pridajú ako posledné a celá zmes sa dá vo forme stuhnúť v chladničke - ideálne aspoň na hodinu."

Takýto nádherný dezert servírovali pri príležitosti 70. výročia kráľovnej:

Tento sladký dezert pripravovala v kráľovskom paláci kedysi lady Di aj jej vtedajšia rodinná kuchárka a cukrárka Fiona Cairs. To tvrdila samotná zosnulá princezná, keď jeho prípravu ukazovala v jednej kulinárskej epizóde s receptami. V kuchyni sa pri nej vraj radi zdržiavali aj vtedy ešte malí princovia William a Harry, najmä keď mali chuť na niečo sladké. Ich najobľúbenejšiou sladkosťou mala byť práve čokoládová torta so sušienkami. Tú pripravila aj k parádnej a unikátnej niekoľkoposchodovej torte na svadbu princa Williama a Kate Middleton, a teraz si ju môže doma vyskúšať skutočne každý.

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie