Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na korunováciu čakali niektorí roky! TOTO je dátum, keď by sa obradu mohol dočkať Karol III.!
Zdielať na

Na korunováciu čakali niektorí roky! TOTO je dátum, keď by sa obradu mohol dočkať Karol III.!

Archívna reportáž

Tento týždeň končí oficiálne súkromná časť smútenia za kráľovnou Alžbetou II., ktorú sa nový kráľ Karol III. rozhodol údajne stráviť spolu s najližšími na zámku Balmoral v Škótsku. Potom sa ujme kraľovania naplno, aby bol plnohodnotným nástupcom svojej matky. Tá mala na budúci rok osláviť 70. výročie od jej korunovácie, a práve preto sa rozbehli debaty, že si ten dátum zvolí na vlastnú korunováciu jej syn.

​Po dlhých sedemdesiatich rokoch by sa mali Briti dočkať ďalšej korunovácie. Podľa denníka The Sun sa zvažuje, že sa bude konať na jar budúceho roka práve v deň 70. výročia korunovácie jeho matky, Alžbety II. Na rozdiel od jej honosnej korunovácie, ktorá sa konala 2. júna 1953, má byť Charlesova v menšom rozmere, kratšia a menej nákladná. "S korunováciou sa neponáhľa a je potrebné urobiť ešte veľmi veľa plánov. Ale bude to v máji alebo v júni, podľa toho, čo sa bude diať vo svete. Mohlo by sa to uskutočniť v deň výročia korunovácie kráľovnej 2. júna - to je jedna z vecí, o ktorých sa prirodzene uvažuje," uviedol pre denník zdroj z blízkosti kráľovskej rodiny.

Tak, ako je zvykom, všetky významné akcie, vrátane narodenín monarchov, sa presúvajú na neskorú jar, keď býva v upršanej Británii prívetivejšie počasie. "Všetci si uvedomujú, že sa to musí stať na budúci rok a máj alebo jún je ideálny čas," tipoval nemenovaný zdroj termín korunovácie. Dátum 2. júna by sa zdal byť najpravdepodobnejším, keď by Karol III. symbolicky prevzal kráľovské insígnie, korunu a žezlo s jablkom. V súčasnosti je podpora monarchie vysoká. Svet vnímal príval smútku v britskej monarchii za zosnulou kráľovnou, aj sympatie k novému kráľovi, ktorý sa ujal svojej životnej úlohy. To však neznamená, že táto podpora zostane tak vysoká navždy.

Dojemný prejav kráľa Karola III. po smrti matky, kráľovnej Alžbety II.: 

Charles v dokumente BBC, ktorý bol nakrútený pri príležitosti jeho 70. narodenín v roku 2018, sľúbil, že keď sa stane kráľom, nebude sa miešať do kontroverzných záležitostí. Napokon, dbal na to po celý jeho život, podobne, ako jeho matka. "Snažil som sa, aby všetko, čo som robil, bolo nepolitické," povedal Karol III. "Monarchia má obrovskú nepriamu moc v tom, že môže ovplyvniť verejnú mienku v danej veci, čo je pravdepodobne dôležitejšie ako lobovanie u ministrov," tvrdí profesorka Kate Williams, popredná kráľovská historička na britskej Univerzite v Readingu. 

Charlesovi bolo predurčené stať sa kráľom za mimoriadne smutných okolností, smrti jeho matky kráľovnej Alžbety II.:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Treba pripomenúť, že počas celého obdobia vlády Alžbety II. sa nevedelo prakticky nič o jej osobných názoroch. Nikdy verejne nevyjadrila vyhranený názor na žiadnu tému, ktorá by sa dala považovať za politickú alebo kontroverznú. Charles sa ale podaril prešľa a mal priviesť kráľovnú do rozpakov, keď zverejnili jeho listy bývalému premiérovi Tonymu Blairovi v rokoch 2004 až 2005. Je jasné, že Karol III. aj Alžbeta II. názor mali, ale je umenie predstaviteľov monarchie ho čo najlepšie skrývať.

Súvisiace články

Najčítanejšie