Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Harry a Meghan mieria do Británie! Prijali pozvanie kráľovnej alebo majú celkom iný cieľ?
Zdielať na

Harry a Meghan mieria do Británie! Prijali pozvanie kráľovnej alebo majú celkom iný cieľ?

Archívna reportáž

Vojvodovia zo Sussexu nestrácajú ambície v rámci svojej angažovanosti na politickom a sociálno-charitatívnom poli. Najmä Meghan má vraj veľmi vysoké politické ciele, mieri údajne až do prezidentského kresla. Deti už odrodila a hneď po narodení malej Lilibet vlani v júni začala s politickou ofenzívou prostredníctvom demokratickej strany. V New Yorku vystúpila za jej podpory v rámci niekoľkých významných podujatí. Minulý mesiac sa už ale angažoval aj princ Harry, keď vo svojom špeciálnom prejave na počesť Dňa Nelsona Mandelu vystúpil s osobným prejavom v budove OSN pred zhromaždením a vyzdvihol jeho zásluhy. Spolu s manželkou pokračujú v prejavoch ďalej aj v Európe.

​Najbližšie sa chystajú do Británie, aby sa zúčastnili na niekoľkých charitatívnych podujatiach vrátane summitu One Young World, ktorý sa uskutoční 5. septembra v Manchestri. Bude to po prvýkrát po platinovom jubileu vládnutia kráľovne Alžbety II., keď sa s ňou mohli osobne stretnúť sotva na pätnásť minút, a tak je možné, že teraz prijmú jej pozvanie na Balmoral, kde trávi tradične dovolenku od konca júla do konca septembra. Prichádzajú tam vtedy za ňou postupne všetci najbližší rodinní príslušníci aj s deťmi, aby jej robili spoločnosť. Panovníčka je už takmer mesiac na Balmorale, ale 6. septembra sa má v Londýne stretnúť s Liz Truss alebo Rishi Sunakom, aby jedného z nich uviedla do funkcie premiéra.

"Ak naozaj príde, ako sa predpokladá, môže prijať nového premiéra vo Windsore alebo v Buckinghamskom paláci. Takisto by mala čas so Sussexovcami diskutovať o budúcnosti, ktorá, dúfajme, bude konštruktívnejšia ako nedávna minulosť," povedal aktuálne kráľovský expert Richard Fitzwilliams pre MailOnline"Musia si byť vedomí aj toho, že nejaká forma zmierenia v roku platinového jubilea by určite prospela imidžu, ktorý chcú mať ako filantropi," konštatoval. Balmoral ako miesto stretnutia vidí ako pravdepodobnejšie iný znalec, Phil Dampier. "Som si istý, že bude dúfať, že uvoľnená atmosféra tam bude priaznivejšia pre rozhovory a snahu vyriešiť problémy, ktorým všetci čelia. To, či sa stretnú s kráľovnou, bude pravdepodobne závisieť od nej. Ak im povie, že ich chce vidieť, som si istý, že sa zastavia na rozhovor," tvrdí tento znalec pomerov v kráľovskej rodine. 

Posledné oficálne stretnutie Sussexovcov s kráľovnou prebehlo ešte pred dvomi rokmi, keď sa rozhodli nadobro vzdať kráľovských povinností:

​Nie je známe, či so sebou do Európy Sussexovci berú svoje dve deti, čo by iste kráľovnú potešilo. V Európe majú potom ešte ďalší program, a to v Nemecku v rámci podujatia Invictus Games Düsseldorf 2023 One Year to Go, ale 8. septembra sa vrátia do Spojeného kráľovstva na odovzdávanie cien WellChild Awards. Meghan si veľmi naštrbila vzťahy s kráľovskou rodinou potom, čo ju s Harrym vlani okrem iného obvinili z rasizmu v talk show Oprah Winfrey. Komplikáciou môže byť ale aj Harryho žaloba na vládu a Scotland Yard za rozhodnutie z roku 2020 zrušiť ochranu jeho rodiny, financovanú daňovými poplatníkmi. Isté je vraj len to, že sa nestretne s bratom a švagrinou, ktorí dostali pozvanie na Balmoral v inom termíne.

Kráľovná už čoskoro privíta odídencov z rodiny na jednom zo svojich anglických sídiel: 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

 

Súvisiace články

Najčítanejšie