Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Princ Harry sa mieša do politiky USA! Vystúpil s jasným odkazom a nebral si servítky!
Zdielať na

Princ Harry sa mieša do politiky USA! Vystúpil s jasným odkazom a nebral si servítky!

Archívna reportáž

Vojvodovia zo Sussexu, Meghan Markle (40) a princ Harry (37) zamierili v pondelok do New Yorku, kde mali mať špeciálny prejav v budove OSN. Meghan mala na sebe čierne šaty a na malíčku prsteň propagujúci posilnenie postavenia žien, Harry si obliekol tmavý oblek a celú dobu sa držali za ruky. Ako prvý mal príhovor starosta New Yorku Eric Adams. Potom zamieril k pultu s mikrofónmi aj princ Harry a vo svojom prejave na počesť Dňa Nelsona Mandelu vyzdvihol jeho zásluhy.

​​"Tí z nás, ktorí nemali to šťastie dobre poznať Mandelu, pochopili tohto muža vďaka jeho odkazu, listom, ktoré písal sám vo väzenskej cele, prejavom, ktoré predniesol svojmu ľudu, a tým neuveriteľným košeliam, ktoré nosil," spomínal v prejave odľahčujúc tému Harry, píše portál People. Pripomenul aj fotografiu mamy, princeznej Diany s Mandelom z roku 1997, ktorá "je na mojej stene a v mojom srdci každý deň". Daroval mu ju arcibiskup Desmond Tutu. "Keď som sa prvýkrát pozrel na tú fotografiu, hneď mi udrela do očí radosť v tvári mojej matky. Tá hravosť - dokonca drzosť. Čistá radosť z toho, že je v spoločenstve s inou dušou, ktorá je taká oddaná službe ľudstvu," opísal dojem z emócií svojej zosnulej mamy.

Mandela podľa neho "žiaril" napriek všetkým ťažkostiam, ktoré prežil. "Bol stále schopný vidieť dobro v ľudstve, stále plný krásneho ducha, ktorý povznášal všetkých okolo neho. Nie preto, že by bol slepý voči škaredosti, nespravodlivosti sveta - nie. Videl ich jasne. Prežíval ich. Ale preto, že vedel, že ich môžeme prekonať," zdôraznil Harry. Potom plynulo prešiel k aktuálnej téme. "Tento rok bol bolestivý v bolestivom desaťročí vzhľadom na celosvetovú pandémiu covid, problémy súvisiace so zmenou klímy, vojnu na Ukrajine, šírenie dezinformácií," pričom spomenul aj zrušenie ústavných práv v Spojených štátoch, čím mal na mysli zrušenie rozsudku Najvyššieho súdu Roe v. Wade z roku 1973, ktorý uznával právo žien na interupciu. Všetkých poslucháčov vyzval, aby "robili to, čo Mandela", a to tak, že nájdu "zmysel a cieľ v boji".

Princ Harry sa postavil pred rečnícky pult na pôde OSN: 

Princ Harry hovoril tiež o svojej láske k Afrike od čias svojej prvej návštevy, keď mal 13 rokov. "Po väčšinu môjho života bola mojím životným lanom, miestom, kde som znovu a znovu nachádzal pokoj a uzdravenie," zveril sa Harry. "Je to miesto, kde som sa cítil najbližšie k svojej matke a kde som hľadal útechu po jej smrti a kde som vedel, že som našiel spriaznenú dušu vo svojej manželke," vyznal sa. Počas ich spoločnej cesty do Afriky v roku 2019 sa stretli s Gracou Machel, vdovou po Mandelovi. Princ Harry a Meghan ešte predtým navštívili v júli 2018 aj výstavu k storočnici Nelsona Mandelu v Londýne. Afrika im obom prirástla k srdcu, tam boli aj na svojej prvej spoločnej dovolenke, kde sa spoznávali. 

Meghan a Harry na pôde OSN pri príležitosti dňa Nelsona Mandelu: 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa United Nations (@unitednations)

Nie všetci boli z Harryho prejavu nadšení, ako sa dalo predpokladať, konzervatívnejším Američanom prekážalo, že sa Harry vôbec opovažuje komentovať ich politickú situáciu. Pravdou je, že ak by bol stále aktívnym členom kráľovskej rodiny, toto by si dovoliť nemohol.

Súvisiace články

Najčítanejšie