Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
To nečakal snáď nikto! Po Harrym a Meghan odchádzajú aj Kate a William!
Zdielať na

To nečakal snáď nikto! Po Harrym a Meghan odchádzajú aj Kate a William!

Archívna reportáž

Kto by čakal, že pre britskú kráľovskú rodinu je Londýn, kde v Buckinghamskom paláci bolo donedávna hlavné sídlo kráľovnej Alžbety II., ako aj jej predchodcov, obľúbeným miestom, mýlil sa. Dokazuje to jednak samotná kráľovná, ktorá sa počas posledných mesiacov radšej presídlila na zámok do Windsoru, no aj princ Charles, ktorý spolu s manželkou žije zväčša vo svojej vidieckej rezidencii Highrove na juhozápade Anglicka. Vo Windsore neďaleko zámku, v ktorom žije kráľovná, má tiež sídlo princ Andrew a jeho dve dcéry. Ako svadobný dar dostali v jej blízkosti vojvodovia zo Sussexu sídlo Frogmore Cottage, ktoré sa potom zrekonštruovalo za nemalé peniaze britských polatníkov. Po ich úteku v roku 2019 sídlo prepustili princeznej Eugenii s rodinou, no nedávno tam prišli aj s ich deťmi na oslavu diamantového výročia vlády Alžbety II.

Najväčším prekvapením ale je, že z Londýna utekajú aj Cambridgeovci. Ako sa po fámach už z minulého roka potvrdilo, preč zo svojho sídla v Kensingtonskom paláci do Windsorského panstva miera aj Kate a William s ich tromi deťmi, Georgeom (8), Charlotte (7) a Louisom (4). Hoci oficiálne udali dôvod, že chcú byť bližšie k chorľavej kráľovnej, ich rozhodnutie padlo zrejme skôr kvôli ich deťom, z ktorých sa najnezbednejším ukazuje byť najmladší Louis. Ten sa nebál dôsledkov jeho výtržností na verejnosti ani počas nedávneho slávnostného podujatia na počesť kráľovnej. V priestoroch Buckinghamského paláca a jeho okolia sú však deti obmedzované vo svojich aktivitách. Nemôžu sa, kvôli ich bezpečnosti, ani ísť zahrať do okolitých verejných záhrad.

"Myslím si, že existuje viacero dôvodov, prečo by sa chceli takto presťahovať a absolútna blízkosť kráľovnej je jedným z nich," povedal pred časom pre Express kráľovský expert Jonathan Sacerdot. Vojvodovia z Cambridge sa so svojimi deťmi zdržiavajú aspoň cez víkendy a počas prázdnin či sviatkov vo svojom vidieckom sídle  Anmer Hall House v Norfolku, neďaleko Sandringhamu. Kráľovná, pre ktorú je jej vidiecke sídlo v Sandringhame srdcovkou a chodí tam vždy počas Vianoc, im neďaleký Anmer Hall House darovala a dala zrekonštruovať ako ich svadobný dar. Trafila sa do ich vkusu priam zázračne, Kate tam spokojne žila po svadbe spolu s Williamom, ktorý neďaleko slúžil ako záchranár na vrtuľníku, niekoľko prvých rokov ich manželstva, aj počas jej prvých dvoch tehotenstiev.

Pozrite si vo videu honosné sídlo Amner Hall vojvodov z Cambridge v malebnom anglickom meste Norfolk:

Väčšinu času tam trávila rodina vojvodov z Cambridge aj počas pandémie a je im zrejme jasné, že život v prírode je pre nich to pravé. No Anmer Hall je ale predsa len trochu odruky, aby si mohli plniť svoje kráľovské povinnosti seniorov, ako najbližší kráľovnej. Ich voľba hlavného sídla padla preto na oblasť Windsoru. Apartmán v Kensingtonskom paláci a Anmer Hall si ale ponechajú. 

Kate a William si po náročnom roku plnom kráľovských povinností doprajú oddych v ich vidieckom sídle: 

Ako už v marci vyšlo najavo, vojvodovia z Cambridge si vyhliadli školy pre ich deti v Berkshire. Voľba ich budúceho sídla padla podľa všetkého na Adelaide Cottage na Windsorskom panstve. Nehnuteľnosť bola nedávno zrekonštruovaná a už 60 rokov slúži ako rezidencia "milosti a priazne" pre kráľovských priateľov. Len pár kilometrov odtiaľ bývajú rodičia Kate, ako aj sestra Pippa a jej brat James. Všetci sú veľmi rodinne založení a výborne sa medzi nich začlenil aj princ William. 

Súvisiace články

Najčítanejšie