Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Británii šalejú! Kráľovná spravila gesto smerom k Williamovi, naznačila tým, KTO bude po nej kráľ?!
Zdielať na

V Británii šalejú! Kráľovná spravila gesto smerom k Williamovi, naznačila tým, KTO bude po nej kráľ?!

Archívna reportáž

Sympatický vojvoda z Cambridge, princ William, sa 21. júna dožil 40 rokov. Celá Británia mu s radosťou gratulovala, keďže sa ukazuje podľa prieskumov, že je najobľúbenejším členom kráľovskej rodiny a mnohí by ho radi videli na tróne namiesto jeho otca princa Charlesa. Ten je prvým následníkom trónu po kráľovnej Alžbete II., jeho matke a princ William nasleduje až po ňom. Srdcia Britov si získal vďaka svojej zásadovosti a empatii voči ľuďom, ktorí nejakým spôsobom strádajú. Viedla ho k tomu už jeho mama, princezná Diana. Je veľkým zástancom rovnosti príležitostí a bojuje proti bezdomovectvu. 

​​Pred jeho významným jubileom vyšiel do londýnskych ulíc predávať výtlačky časopisu Big Issue, čo je ekvivalent slovenského Nota Bebe. V eseji vo vnútri tohto časopisu William napísal: "Chcel som zažiť druhú stranu a zistiť, aké je to byť predajcom Big Issue." Tento zážitok mu vraj otvoril oči. "Vždy som veril, že využijem svoju platformu na to, aby som pomohol rozprávať tieto príbehy a upriamil pozornosť a činnosť na tých, ktorí takto bojujú. Teraz, keď mám 40 rokov, to plánujem robiť ešte viac ako v minulosti. Preto sa zo svojej strany zaväzujem, že budem naďalej robiť, čo budem môcť, aby som na tento riešiteľný problém upozorňoval nielen dnes, ale aj v nasledujúcich mesiacoch a rokoch," vyznal sa s empatiou k tým, čo nemajú ani zďaleka také šťastie v živote ako on.

Spomenul aj na svoje detstvo pod láskavým usmerňovaním svojej slávnej matky. "Mal som 11 rokov, keď som prvýkrát navštívil útulok pre bezdomovcov so svojou matkou, ktorá bola svojím nenapodobiteľným štýlom odhodlaná posvietiť si na prehliadaný a nepochopený problém. Za tých 30 rokov som videl, ako sa nespočetné projekty v tejto oblasti rozrastajú," dodal povzbudivé fakty čerstvý jubilant.

Okrem mince dostali William a Kate aj ďalší veľký dar:

​Na profile kráľovskej rodiny na Instagrame poctili narodeniny Williama okrem gratulácie aj uverejnením niekoľkých jeho fotografií z významných udalostí počas jeho života, pričom osobitne vyzdvihli jeho vzťah so starou mamou, kráľovnou Alžbetou II. Tá na svojho vnuka nezabudla a prejavila mu svoju poctu v podobe vojenského vyznamenania a povýšenia. Dala tiež zvečniť jeho portrét na oficiálnej pamätnej minci v hodnote 5 libier, no k dispozícii je v kráľovskej minciarni zberateľom v mnohých verziách.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Je to prvýkrát, čo sa vojvoda z Cambridge, ako druhý v poradí na trón, objaví na oficiálnej minci sám. Jedna pamätná minca bola vydaná v roku 2011 na počesť jeho svadby s Kate, kde sú vyrazení obaja tvárami k sebe. Rytec Thomas T. Docherty vo svojom vyhlásení uviedol, že návrh mince bol vrcholom jeho kariéry. "Návrh zachováva rovnováhu medzi sviežou energiou Jeho kráľovskej Výsosti ako mladého otca a slávnostným charakterom jeho kráľovského postavenia," vyjadril sa majster svojho umenia. Princ William sa nezabudol k množstvu gratulácií na sociálnej sieti všetkým poďakovať. Britov ale fakt, že je na minci, privádza do šialenstva. Šepká sa totiž, že ide o predzvesť korunováce a Charlesa jednoducho preskočia. Je to však málo pravdepodobné, princ Charles sa na svoju príležitosť už roky veľmi teší.

Takto vyzerá fotka premenená na rytinu na minci:

royalmint.com

Súvisiace články

Najčítanejšie