Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Oslavy sa skončili, kráľovná si na záver prichystala dokonalé prekvapenie! A netajila dojatie!
Zdielať na

Oslavy sa skončili, kráľovná si na záver prichystala dokonalé prekvapenie! A netajila dojatie!

Archívna reportáž

Štyri dni trvali veľkolepé oslavy 70. výročia panovania kráľovnej Alžbety II. Jej život by nepochybne vydal aj na päť ďalších životov a len ťažko si bežný smrteľník predstaví, čo počas svojej éry zažila. No čas je neúprosný a 96 rokov je predsa len už vek, keď všetko nefunguje úplne dokonalo. Kráľovná preto vynechala väčšinu z akcií organizovaných pri príležitosti osláv.

​Prvý deň sa kráľovná objavila aj s najbližšími členmi rodiny na balkóne Buckinghamského paláca, aby pozdravila tisíce a tisíce priaznivcov, z ktorých mnohí neváhali pre dobré miesto v okolí paláca aj stanovať. Večer sa zúčastnila na symbolickom rozsvecovaní majákov, no tým jej účasť na oslavách skončila. Nebola prítomná v piatok na omši, ani v sobotu na Epsom Derby a večer na mega koncerte hviezd na jej počesť. 

Nikto už neveril, že sa ešte ukáže, keď sa zrazu v nedeľu objavila v zlatom, 240-ročnom kráľovskom koči. No ako bolo na prvý pohľad zrejmé, niečo tam nesedelo. Síce to bola Alžbeta II. ale o 70 rokov mladšia, z čias, keď ju korunovali. Organizátori využili modernú techniku a kráľovná pozdravila svojich priaznivcov ako hologram.

V sobotu večer bol na programe mega koncert nabitý hviezdami:

No potom prišiel popoludní čas oslavy oficiálne ukončiť a na veľkú radosť všetkých desaťtisícov prítomných sa na balkóne opäť zjavila kráľovná Alžbeta II., tentokrát osobne a naozaj. Vo výrazne zelenom kostýme s úsmevom zdravila priaznivcov, opäť s najbližšou rodinou po boku. 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa BBC (@bbc)

Kráľovná zverejnila v nedeľu večer aj poďakovnie a neskrývala dojatie. "Keď ide o to, ako osláviť sedemdesiat rokov ako Vaša kráľovná, neexistuje žiadna príručka, ktorou by ste sa mohli riadiť. Je to naozaj prvýkrát. Cítila som  pokoru a bola som hlboko dojatá, že toľko ľudí vyšlo do ulíc, aby oslávili moje platinové jubileum. Aj keď som sa možno nezúčastnila na všetkých podujatiach osobne, moje srdce bolo s vami všetkými a naďalej som odhodlaná slúžiť vám, ako najlepšie viem, podporovaná svojou rodinou. Inšpirovala ma láskavosť, radosť a spolupatričnosť, ktoré boli v posledných dňoch také zjavné, a dúfam, že tento obnovený pocit spolupatričnosti bude cítiť ešte mnoho rokov. Úprimne vám ďakujem za vaše dobré priania a za úlohu, ktorú ste všetci zohrali pri týchto šťastných oslavách," stojí v zverejnenej správe podpísanej samotnou kráľovnou. Ako by povedali priaznivci monarchie, na záver sa žiada už len dodať - Long Live the Queen!

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Skutočne vydarený zostrih zdieľali aj Kate s Williamom:

Súvisiace články

Najčítanejšie