Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kráľovná dostala k narodeninám skutočne jedinečný darček! No neprišiel od nikoho z rodiny...
Zdielať na

Kráľovná dostala k narodeninám skutočne jedinečný darček! No neprišiel od nikoho z rodiny...

Archívna reportáž

Tento rok sa vo Veľkej Británii nesie v znamení platinových osláv vládnutia kráľovnej Alžbety II. Vo februári uplynulo práve 70 rokov odkedy prebrala po svojom zosnulom otcovi panovnícke povinnosti. Aj keď vtedy mladučkej a neskúsenej žene mnohí veľmi neverili, že tak náročnú funkciu zvládne, ukázala, že pravdu nemali. Aj vďaka tomu, že mala po svojom boku dobrého radcu vo svojom šarmantnom manželovi, vlani zosnulom princovi Philipovi (†99), očarila takmer celý svet. Svojim blahosklonnou dôstojnosťou, ako aj nádhernými róbami a jedinečným štýlom dodávala Britskému kráľovstvu patričný lesk v očiach sveta. Nikdy pritom nedávala ostentatívne najavo svoju dôležitosť. Postavenie, ktoré si vyslúžila, malo len zopár žien v histórii ľudstva.

​Rešpekt si Alžbeta II. získala napriek svojmu zdržanlivému správaniu. Možno práve vďaka tomu jej bez zábran prejavovali úctu panovníci a vládcovia mnohých krajín vo svete. Často cestovala, aby reprezentovala Britániu a nikdy pritom nechýbal po jej boku jej manžel princ Philip. Veľmi uznanlivo zhodnotila jej vládnutie aj britská historička, spisovateľka a moderátorka Kate Williams (47), píše portál Daily Mail. "Kráľovná, najdlhšie vládnuca britská panovníčka a prvá, ktorá dosiahla platinové jubileum, sa oddala službe svojmu ľudu a kráľovským povinnostiam. Sledovala, ako sa svet nesmierne zmenil. V roku 1952, keď nastúpila na trón, neboli ženy povzbudzované k práci a politici vyjadrovali pochybnosti o mladej panovníčke - ale ona im dokázala, že sa mýlili, preukázala sa ako schopná vodkyňa a diplomatka," konštatovala.

Williams preto privítala aj najnovší počin známej hračkárskej firmy vyrábajúcej legendárnu bábiku Barbie. Uviedla na trh skutočne originálnu edíciu tejto ikonickej bábiky pri príležitosti 96. narodenín britskej panovníčky, ktoré oslávila 20. apríla. Má podobu tejto slávnej jubilantky v jej zrelom veku, keď ale ešte nosila róby ako z rozprávky. Bábike vybrali elegantný ikonický model v slonovinovej farbe s modrou šerpou zdobenou radom insígnií, doplnený bielymi rukavičkami.

Kráľovná priaznivcov prednedávnom poriadne vydesila správou o covide:

​Vlasy má Barbie Alžbeta už šedivobiele, v jej typickom zostrihu. Na nich sa trblieta tiara, ktorú mala kráľovná na hlave aj počas sobáša s princom Philipom. Hodnota tej pravej aj vďaka množstvu diamantov na nej je obrovská. Na tvári bábiky ale nevidieť žiadne vrásky a, pochopiteľne, Alžbetinu podobu celkom stopercentne nekopíruje. Jej predajná cena je 75 dolárov a išla do predaja od tohto týždňa, no okamžite sa vypredala.

Pozrite si kráľovnú v hračkárskej podobe:

mattel.com

"Je úžasné vidieť, ako sa ikonická značka venuje dôležitým ženským osobnostiam histórie, ako sú vodkyne, tvorkyne a priekopníčky," vyjadrila sa historička Kate Williams. Bábika je aj symbolickým darom pre sympatickú kráľovnú, ktorá ale nie je v poslednom čase v celkom dobrej forme. Nezabúda sa však nikdy na oficiálnych podujatiach srdečne usmievať a pri jej požehnanom veku treba určite uznať, že hoci za ostatný rok zoslabla, stále je v skvelej kondícii a má slušne našliapnuté prekonať v dlhovekosti aj svoju matku, ktorá sa dožila takmer 102 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie