Jasno
28°
Bratislava
Ján
24.6.2024
Je to definitívne! Kráľovná Alžbeta II. natrvalo opúšťa Buckinghamský palác!
Zdielať na

Je to definitívne! Kráľovná Alžbeta II. natrvalo opúšťa Buckinghamský palác!

Archívna reportáž

Nie je žiadnym tajomstvom, že kráľovná Alžbeta II. miluje jej zámocké sídlo vo Windsore, neďaleko Londýna. Dokonca sa z tohoto miesta odvodzuje aj rodové meno kráľovskej rodiny, Windsorovci. Toto meno začali používať pomerne nedávno, keď ním kráľ Juraj V. v roku 1917 svojim vyhlásením nahradil ich predchádzajúce historické meno Saxe-Coburg-Gotta. To príliš silno poukazovalo na ich nemecké korene, čo v dobe nemeckej vojenskej agresie počas prvej svetovej vojny nebolo v Británii žiadúce.

​Windsor je naozaj malebné historické miesto v grófstve Berkshire, kde kráľovná trávila mnohé víkendy, keď si chcela odpočinúť od svojich kráľovských povinností, ktorými bola zahltená v Londýne. Tam spolu s rodinou sídlila v Buckinghamskom paláci, ako bolo pre britských panovníkov roky zvykom. Pokoj vo Windsore občas narušujú prelety lietadiel, ktoré pristávajú a odlietajú z neďalekého medzinárodného letiska, ale na to si už kráľovná zrejme dávno zvykla. 

"Windsor je miesto, ktoré miluje," tvrdí zástupca lorda poručíka pre Berkshire, Hugo Vickers pre UK Times, ktorý má ku kráľovnej blízko. "Je pre ňu plné spomienok na princa Philipa, má tam svoje poníky a má to blízko k jej príbuzným. Dáva to zmysel," dodáva Vickers na margo aktuálne ohláseného trvalého presťahovania sa kráľovnej do tohto sídla. Postupne si v okolí zámku zariadili svoje sídla aj niektorí jej najbližší, ako druhorodený syn princ Andrew a neskôr po vydaji aj jeho dcéry, bývať tam mal aj princ Harry s Meghan, a dokonca vážne uvažujú o presťahovaní sa do Windsoru aj vojvodovia z Cambridge.

Pozrite si zábery z okolia Windsorského zámku, obľúbeného miesta britskej kráľovnej Alžbety II.: 

Centrum Londýna, kde princ William sídli spolu s rodinou v Kensingtonskom paláci, nie je veľmi pokojné miesto a je problematická aj jeho bezpečnosť. To isté platí aj pre Buckinghamský palác, kde prebiehajú rekonštrukčné práce, čo bolo tiež dôvodom pre presun kráľovnej do Windsoru. Ale za tie dva roky, čo sídli na Windsorskom  zámku, si tam zvykla natoľko, že sa definitívne rozhodla, že do Buckinghamského paláca sa bývať nevráti. Napokon, nebolo tajomstvom, že Buckinghamský palác nemala nikdy rada a len s nevôľou sa tam po korunovácii nasťahovala.  Tento londýnsky palác by sa tak mal po rekonštrukcii ešte vo väčšej miere sprístupniť verejnosti.    

Kráľovná nedávno oslávila 70. rokov na britskom tróne, vo veku 95. rokov si zvolila na život pokojné prostredie Windsoru:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie