Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Kráľovná dosiahla to, čo ešte nikto pred ňou! Presne pred 70 rokmi začala písať históriu
Zdielať na

Kráľovná dosiahla to, čo ešte nikto pred ňou! Presne pred 70 rokmi začala písať históriu

Archívna reportáž

O jubilejúcej britskej kráľovnej Alžbete II. (95) sa dá s istotou povedať, že patrí medzi najobľúbenejšie a najváženejšie panovníčky sveta. Svoje kráľovské povinnosti prevzala 6. februára roku 1952 po zosnulom otcovi, kráľovi Jurajovi VI. (†56), ktorého si veľmi vážila a nesmierne ho milovala. Aj preto na oficiálne fotenie na sedemdesiate výročie (platinové), odkedy sa stala hlavou Commonwealthu, si na otcovu pamiatku pripla tento piatok počas svojho úradovania v slávnostnom duchu na tyrkysové šaty dve brošne s aquamarínom a diamantom v štýle Art Deco. Dostala ich od neho na svoje osemnáste narodeniny.

​Na oficiálnych záberoch z Windsoru, kde teraz kráľovná sídli, sedí v Dubovej miestnosti v pohodlnom kresle pri stolíku a prezerá si listy, obrázky a predmety, ktoré jej poslali k tomuto aj predchádzajúcim výročiam obyvatelia jej kráľovstva rôzneho veku. Pri ich prezeraní sa usmievala a pôsobila veľmi sviežo vzhľadom na jej úctyhodný vek. Bolo rozkošné, keď ju fotograf zachytil, ako privítala svoju sučku Candy, kríženca jazvečíka a corgi, presnejšie dorgi. Už v detstve si obľúbila práve plemeno corgi, ktorého prvý raz uvidela na jednej návšteve a rodičia jej ho zakrátko aj zaobstarali. Odvtedy ich mala viacerých, neskôr pribudli aj kríženci dorgi, dokopy vyše tridsať, ale teraz jej zostali len traja.

Na jednom z listov k jej 50. výročiu na tróne v roku 2002, jej vtedy 9-ročný Chris napísal recept na kraľovanie. "Ingrediencie: 500 ml kráľovskej krvi, troška šperkov a noblesných rób, štipka vernosti, 1⁄2 litra tvrdej práce, 2 lyžice zdravia, šálka odvahy, hrsť kráľovského ducha, pár kvapiek milého úsmevu," vymenoval všetky ingrediencie dnes už 29-ročný muž. Medzi predmetmi vybranými z archívu, ktorý sa nachádza v slávnej Okrúhlej veži na Windsorskom zámku, bol aj vejár kráľovnej Viktorie, jej predchodkyne, ktorý dostala v roku 1887. Pred jej skonom pozvala blízku rodinu, aby sa na neho podpísali, ale svoje podpisy pridali aj niektorí vtedajší politici. Ten Alžbeta II. prijala ako dar na jej 50. výročie panovania. Pozrela si tiež prvýkrát niektoré príspevky do súťaže The Platinum Pudding, ktorej cieľom je nájsť úplne nový recept na puding venovaný kráľovnej pri príležitosti jej platinového jubilea.

Krásne výročie oslávili pred pár rokmi aj s princom Phillipom:

​Kráľovná Alžbeta sa na víkend odobrala do súkromia na Wood Farm na panstvo Sandringham, aby tam v tichosti rozjímala aj nad výročím úmrtia svojho otca kráľa Juraja VI. a iste si popritom spomína aj na svojho vlani zosnulého manžela, princa Philipa. Za sedemdesiat rokov vládnutia zažila toho neúrekom, veľmi ťažké obdobie prežívala, keď tragicky zahynula princezná Diana a proti kráľovskej rodine sa dvihla veľká vlna odporu. Našťastie to dôstojne ustála a teraz sa ako ona, tak aj rodina teší veľkej obľube, za čo sa v týchto dňoch svojmu ľudu aj poďakovala.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Počas siedmych dekád panovania zažívala Alžbeta zväčša úspešné chvíle, počas ktorých veľmi veľa cestovala, aby mohla osobne pozdraviť svojich "poddaných" v celom Commonwealte, ale aj obyvateľov iných krajín sveta. Slovensko navštívila spolu s manželom v roku 2008. Dnes by ju mala čakať v Sandringhame slávnostná hostina k jubileu spolu s jej najbližšími členmi rodiny. Niet pochýb, že by si mnoho Britov želalo, aby bola nesmrteľná, no isté je, že jej panovanie sa blíži ku koncu. Koruna pristane na hlave princa Charlesa, ako aktuálne Alžbeta II. oznámila, veľkej cti sa dostane neplánovane aj jeho manželke Camille, ktorá získa titul kráľovná manželka.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Súvisiace články

Pre ženu

Najčítanejšie