Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Desivé video! Maskovaný chlapík sa ospravedlnil za vraždu kráľovnej Alžbety II.!
Zdielať na

Desivé video! Maskovaný chlapík sa ospravedlnil za vraždu kráľovnej Alžbety II.!

Archívna reportáž

Staručká britská kráľovná Alžbeta II. (95) to nemá tento rok naozaj vôbec ľahké. Jej starosti spôsobili okrem obvinenia obľúbeného syna Andrewa zo znásilnenia, aj mediálny útok na rodinu zo strany Meghan a vnuka Harryho, pošramotené zdravie a následné úmrtie jej milovaného manžela. princa Philipa, ale aj vlastné problémy so zdravím. Máločo šlo podľa jej predstáv. No uplynulé Vianoce mohli byť šokujúco aj posledné v jej živote. V sobotu ju chcel zniesť zo sveta kušou len devätnásťročný muž indického pôvodu.

Britská panovníčka Alžbeta II. je hlavou nielen Veľkej Británie, ale aj Commonwealthu. Do tohto Spoločenstva národov patrí 54 krajín v Afrike, Ázii, Amerike, Európe a Tichomorí. Krajiny Commonwealthu sú rôznorodé - patria medzi najväčšie, najmenšie, najbohatšie aj najchudobnejšie krajiny sveta. Na britské ostrovy sa z bývalých ako aj súčasných území pod ich správou prisťahovalo množstvo obyvateľov za lepším životom. Medzi nimi aj rodičia mladého, iba devätnásťročného Jaswanta Singha Chaila. Tomu ale zjavne hlava monarchie neprirástla k srdcu a  rozhodol sa pomstiť za svojich súkmeňovcov vraždou kráľovnej. Iba 20 minút predtým, ako ho prichytili v areáli zámku vo Windsore nahral na video desivý odkaz.

"Som indický Sikh, Sith. Volám sa Jaswant Singh Chail, moje meno je Darth Jones," predstavil sa najskôr s evidentným odkazom na Hviezdne vojny. "Ospravedlňujem sa za to, čo sa chystám urobiť. Pokúsim sa zavraždiť kráľovnú Alžbetu ako pomstu za tých, ktorí zahynuli pri masakre v Jallianwala Bagh v roku 1919," znelo z videa, ktoré Chail, prezývaný Jasai, nahral na Snapchat, pričom použil filter hlasu. Amritsarský masaker v Jallianwala Bagh v Pandžábe sa udial v roku 1919, keď Briti v Indii počas nenásilných protestov zabili mnoho stoviek náboženských pútnikov. Veľká Británia sa tento čin nikdy oficiálne neospravedlnila, na sté výročie v roku 2019 vyjadrila iba "hlbokú ľútosť"."Je to aj pomsta za tých, ktorí boli zabití, ponížení a diskriminovaní kvôli svojej rase," pokračoval. Hneď nato sa vybral s čiernou lesklou kušou, oblečený v mikine s kapucňou a v maske, ktorá mala odkazovať na zloducha z Hviezdnych vojen Dartha Vadera. 

Hrozivé video mladého muža, ktorý sa pokúsil vziať život kráľovnej priniesol denník The Sun:

Sithovia, ku ktorým sa Chail hlási, sú v mytológii Hviezdnych vojen nepriatelia rytierov Jedi, ktorí uctievajú temnú stranu mystickej Sily. Jeho výstroj bolo vidieť na zázname z videa, ktorý získal denník The Sun. Polícia o videu vie a v súčasnosti ho vyšetruje. Chail sa tam vyjadril, že zrejme útok na kráľovnú neprežije. Ospravedlnil sa nielen za svoje činy, ale aj "tým, ktorým ublížil alebo klamal""Ak ste dostali správu, potom je moja smrť blízko. Prosím, zdieľajte, a ak môžete, pošlite ju tlači, ak ich to bude zaujímať," vyzval všetkých. V sobotu ráno sa konala vianočná omša v kaplnke v areáli Windsorského zámku, na ktorej sa zúčastnilo asi 20 kráľovniných najbližších rodinných príslušníkov.  Tam mal zrejme namierené aj Chail, ale po prelezení kovového plotu pomocou povrazového rebríka ho zrejme zachytila kamera. Hneď nato ho zadržala ochranka a zatkla privolaná polícia.

Na kráľovnú Alžbetu II. mal byť v čase Vianoc spáchaný atentát, ochranka, našťastie, nebezpečného muža zastavila: 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Londýnska polícia poskytla len stručné informácie o sobotňajšom incidente. Zverejnili len to, že zadržaným je 19-ročný muž zo Southamptonu, ktorého zatkli za neoprávnené vniknutie na cudzí pozemok a držbu útočnej zbrane."Je zadržiavaný na základe zákona o duševnom zdraví a zostáva v starostlivosti zdravotníckeho personálu," v komentári ďalej vysvetlila polícia, ktorá už predtým vylúčila teroristický motív incidentu. Chailovi susedia boli prekvapení a šokovaní, keď prišla zásahová jednotka a prehľadala dom, v ktorom žije so svojou rodinou. "Rodina drží pohromade, ale vieme, že tam žije tínedžer s rodičmi. Polícia tu zostala dlho do noci, všetci sa čudujú, čo sa stalo. Videli sme správy z Windsoru v televízii, ale nenapadlo by nás, že je s tým spojená naša štvrť," vyjadrili sa zaskočení susedia. Najmä počas Vianoc takýto rozruch nečakali, no najdôležitejšie je, že mladík svoju hrozbu napokon neuskutočnil.

Súvisiace články

Najčítanejšie