Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Poplach v kráľovskom paláci! Ozbrojený muž sa dostal do blízkosti Alžbety II.!
Zdielať na

Poplach v kráľovskom paláci! Ozbrojený muž sa dostal do blízkosti Alžbety II.!

Archívna reportáž

Pred Vianocami sa postaral o poriadny rozruch chlapík, ktorý narušil súkromné priestory areálu Windsorského zámku, kde sídli kráľovná Alžbeta II. Nie je zatiaľ známe, aký dôvod ho k tomu viedol, no už je za mrežami. Pritom podľa polície sa muž nevlámal do žiadnej z budov a po zistení incidentu boli v krátkom čase zabezpečené všetky príslušné bezpečnostné postupy. Zistili pritom, že mal pri sebe aj zbraň.

Britská kráľovná Alžbeta II. zvyčajne odchádza tesne pred Vianocami na svoje vidiecke sídlo v Sandringhame v Norfolku, kde sa koná vianočná omša a stretnutie pri vyzdobenom stromčeku s jej najbližšími. Potom tam zostáva ešte do februára, aby si na jej obľúbenom mieste oddýchla. No napokon podobne, ako minulý rok, ani tento rok pandemická situácia kráľovnej neumožnila opustiť zámok vo Windsore, kde sa presídlila pred necelými dvomi rokmi z Buckinghamského paláca. Dôvodom je v Británii naplno rozbehnutá mutácia koronavírusu s názvom omikron. Vo Windsore mala byť v bezpečí, no ako sa ukázalo, nie je to tak, hoci dôvodom nie je pandémia.

Incident, keď vnikol mladý 19-ročný muž so zbraňou do vonkajších súkromných a už chránených priestorov windsorského zámku, sa odohral v sobotu 25. decembra o zhruba 8.30 miestneho času. Ozbrojený muž zo Southamptonu bol okamžite po zaistení zadržaný a hneď na to zatknutý pre podozrenie z vlámania alebo vniknutia do stráženého objektu a držania útočnej zbrane. "Momentálne zostáva vo väzbe," uviedla Rebecca Mears z miestnej polície regiónu Thames Valley. Muž sa nedostal dovnútra zámku a ani sa nestretol so žiadnym členom kráľovskej rodiny.

Toto je muž menom Michael Fagan, ktorý sa v roku 1982 neoprávnene dostal až do kráľovskej spálne, kde spala samotná Alžbeta II.: 

Na prípade je znepokojujúce, že zadržaný pri sebe mal zbraň. Polícia ale nešpecifikovala, akú zbraň mal zatknutý mladík pri sebe. Podľa Sky News však nešlo o strelnú zbraň. Aj pred mnohými rokmi sa podarilo jednému mužovi dokonca dostať do tesnej blízkosti kráľovnej Alžbety. Bolo to ešte v roku 1982, keď sa Michaelovi Faganovi, vtedy nezamestnanému otcovi štyroch detí, podarilo na druhý pokus vniknúť do Buckinghamského paláca v Londýne a dostať sa priamo do kráľovninej spálne, kde ležala. V tom čase to uznali len za priestupok a Fagan bol po krátkom pobyte v psychiatrickej liečebni prepustený.

Aj tento rok sa kráľovná Alžbeta II. prihovorila svetu svojím tradičným vianočným príhovorom:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

V roku 2016 sa zas iný muž, ktorý bol predtým odsúdený za vraždu, priznal k tomu, že vnikol do bezpečnostnej zóny v okolí Buckinghamského paláca a pýtal sa, či je kráľovná doma. Zväčša ide o nejako narušených jedincov, ale našťastie sa doteraz nič kráľovnej ani jej rodine nestalo. V uplynulé sobotné ráno, keď vnikol mladík na súkromné pozemky zámku Windsor, sa práve začínala vianočná omša v kaplnke svätého Juraja, ktorá je súčasťou zámockého komplexu. Ako informovala agentúra Reuters, princa Charlesa, manželku Camillu a ďalších členov rodiny zachytili fotografi pri ich rannom príchode do tejto kaplnky. Ďalšie pokračovanie plánovaných aktivít im ale votrelec vraj nenarušil. 

Súvisiace články

Najčítanejšie