Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Čo sa deje s kráľovnou? Neprišla na ceremóniu, kde 22 rokov nechýbala, k jej stavu sa vyjadril premiér!
Zdielať na

Čo sa deje s kráľovnou? Neprišla na ceremóniu, kde 22 rokov nechýbala, k jej stavu sa vyjadril premiér!

Archívna reportáž

Podobná udalosť, aká sa nedávno konala za prítomnosti princa Harryho a jeho manželky Meghan v New Yorku na počesť vojakov padlých v posledných dvoch svetových vojnách, sa v nedeľu konala aj v Británii. Ako je dlhé roky zvykom, zúčastňovala sa tradičného kladenia vencov pri pamätníku v Londýne aj samotná britská panovníčka Alžbeta II.Tento rok sa musela táto udalosť obísť bez nej, zo zdravotných dôvodov svoju účasť na poslednú chvíľu odvolala, napriek svojmu odhodlaniu tam ísť.

Posledné týždne odvoláva britská kráľovná Alžbeta II. jednu oficiálnu spoločenskú akciu za druhou, hoci jej účasť na nich bola naplánovaná. Nedovoľuje to jej zdravotný stav. Spomienkový ceremoniál kladenia vencov a bohoslužba na počesť padlých vojakov počas dvoch svetových vojen v Londýne mal pritom znamenať návrat panovníčky k verejným vystúpeniam. "Kráľovná sa dnes ráno rozhodla, vzhľadom na svoj zranený chrbát, že s veľkou ľútosťou vynechá dnešnú slávnosť. Jej Výsosť je sklamaná, že o túto udalosť príde," uvádza sa vo vyhlásení Buckinghamského paláca. Tento ceremoniál patrí k jej srdcovkám a doteraz ich za 70 rokov vládnutia vynechala len šesť z dôvodu zahraničnej cesty, alebo pre tehotenstvo. Posledných 22 rokov na udalosti nikdy nechýbala, píše portál Daily Mail.

​Slávnostný úkon kladenia venca za ňu prevzal v jej mene syn princ Charles, ktorý je následník trónu. Minulý mesiac musela kráľovná Alžbeta zrušiť návštevu Severného Írska a odvolala osobnú účasť na klimatickom summite COP26 v Glasgowe. Pre účastníkov však predniesla pri slávnostnom otvorení vopred nahrané videoposolstvo, v ktorom vyzvala svetových lídrov na boj proti zmene klímy. Lekári vtedy kráľovnej odporučili dvojtýždňovú prestávku na oddych, ale vyjadrila svoj "pevný úmysel" zúčastniť sa na nedeľňajšej spomienkovej slávnosti.

Pozrite si spomienkovú slávnosť na počesť vojnových veteránov z roku 2014, kedďtradične položila veniec na pamätník Cenothap veniec aj kráľovná Alžbeta II.:

Kráľovná Alžbeta II. sa nezúčastnila ani na nedeľnej bohoslužbe Remembrance v Londýne, ktorou si mala uctiť pamiatku britských obetí vojny. V nedeľu viedli ceremóniu v londýnskej štvrti Whitehall ďalší členovia kráľovskej rodiny a politici, pričom stovky príslušníkov armády a veteránov sa zoradili okolo pamätníka Cenotaph. Bolo to po prvýkrát od začiatku pandémie, keď sa toto podujatie vrátilo do normálu. Národná bohoslužba, ktorá nasleduje po Dni prímeria 11. novembra, sa tradične koná pri príležitosti nosenia makov a o 11.00 h sa drží dvojminútové ticho. Slávnostnému obradu na pamiatku obetí padlých vojakov, prikladá kráľovná veľký význam, keďže sa aj ona sama zúčastnila vojny ako armádna vodička a mechanička.

V mene kráľovnej položil veniec na pamätník veteránov jej najstarší syn, princ Charles: 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

Ešte vo štvrtok Buckinghamský palác uviedol, že panovníčka plánuje sledovať obrad pri vojnovom pamätníku Cenotaph v centre Londýna z balkóna. "Tak, ako v predchádzajúcich rokoch, bude Jej Veličenstvo sledovať bohoslužbu z balkóna budovy Ministerstva zahraničných vecí, Commonwealthu a rozvoja," uvádzalo sa vo vyhlásení. Nakoniec sa tak ale nestalo. Po tom, ako trubači kráľovskej námornej pechoty zatrúbili "The Last Post",  princ Charles položil prvý veniec v mene kráľovnej, ako to už robil v posledných rokoch. Po ňom nasledovali ďalší členovia kráľovskej rodiny a premiér Boris Johnson. Ten aktuálne ubezpečil národ, že kráľovná je v poriadku. Kráľovná bude chýbať aj na utorkovom otvorení generálnej synody anglikánskej cirkvi. Penny Junor, kráľovská biografka, uviedla pre Time, že kráľovná možno vstupuje do novej fázy svojej vlády, v ktorej ju nebude toľko vidieť na verejnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie