Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zvláštne zvyklosti pri cestovaní kráľovskej rodiny! Niektoré sú poriadne morbídne!
Zdielať na

Zvláštne zvyklosti pri cestovaní kráľovskej rodiny! Niektoré sú poriadne morbídne!

Archívna reportáž

Mnohí majú pocit, že patriť do kráľovskej rodiny je ako sen. A byť hlavou monarchie? Hotová rozprávka! Akurát, že to tak v mnohých ohľadoch ani trochu nie je. Protokol a zoznam všetkých opatrení, ktorými sa musia vrcholní členovia rodiny riadiť, by vydal na poriadne tučnú knihu. Týka sa to aj cestovania.

Britská kráľovská rodina má pri cestovaní oproti bežným "smrteľníkom" veľa výhod navyše - ale tiež oveľa viac pravidiel, ktoré musí dodržiavať. Niektoré z kráľovských cestovateľských tajomstiev, ktoré členovia kráľovskej rodiny dodržiavajú, keď opúšťajú krajinu, prenikli aj na verejnosť, píše portál The Sun.

Kráľovná nepotrebuje pas

Kráľovná je jedinou osobou na svete, ktorá na cestovanie nepotrebuje cestovný pas. Vysvetľuje to webová stránka kráľovskej rodiny: "Keďže britský pas sa vydáva na meno Jej Veličenstva, nie je potrebné, aby ho kráľovná vlastnila". To sa zmení, keď sa stane kráľom princ Charles. Odvtedy tu bude pre jeho cestovanie. Aj bez pasu ale musí kráľ alebo kráľovná pri cestách do a zo Spojeného kráľovstva prejsť kontrolou totožnosti, ktorá zahŕňa meno, vek a adresu. Všetci ostatní členovia kráľovskej rodiny musia mať pas.

Princ William nemôže letieť s princom Charlesom

Pri cestách do zahraničia nesmú kráľovskí dediči cestovať so svojím rodičom pre prípad nehody. Dôvodom je ochrana rodu kráľovskej rodiny, aby sa zabránilo strate všetkých dedičov koruny pri jednej nehode. To znamená, že sa neodporúča, aby kráľovná a princ Charles cestovali spolu v lietadle, rovnako to platí pre princov Charlesa a Williama, ako aj pre princov Williama a jeho synčeka Georgea. Kráľovná však môže udeliť výnimočné povolenie, aby mohli letieť spolu - to sa týkalo aj princa Williama, ktorý sa v roku 2014 pripojil ku Kate Middleton do Austrálie s deväťmesačným princom Georgeom. A roku 2016 udelila rovnaké povolenie, keď trojica navštívila Kanadu. A aktuálne im umožnila ísť spoločne na dovolenku. Toto sa má ale definitívne zatrhnúť, keď princ George dosiahne 12 rokov.

Vždy musia mať pribalené čierne oblečenie

Pomerne morbídnym cestovateľským pravidlom, ktoré musia dodržiavať, je - vždy si zbaliť čierny outfit. Je to pre prípad, že niektorý člen kráľovskej rodiny zomrie, kým je zvyšok rodiny v zahraničí, aby bolo vidieť, že majú smútočné oblečenie. Je známy prípad, keď na túto situáciu nebola pripravená káľovná, keď bola ako mladá na turné v Afrike, a práve vtedy jej zomrel otec, ktorý bol kráľom. Čierne šaty jej ale napokon včas dodali.

Často majú núdzové zásoby krvi

Členovia kráľovskej rodiny nepotrebujú na cestách povinne len čierny oblek, ale niekedy majú aj núdzové zásoby krvi počas cestovania do zahraničia. Kráľovský expert Duncan Larcombe uviedol, že v rámci pohotovostnej lekárničky majú vlastné vrecko s krvou "pre prípad, že by sa niečo stalo". Gordon Rayner, ktorý sa zúčastnil na viac ako 20 kráľovských zájazdoch, povedal, že ich lekár má vždy v zálohe pre prípad, že by jej bolo málo, keď ju budú potrebovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie