Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Manévre v Buckinghamskom paláci! Kráľovná sa sťahuje z diania, prekvapivo ju zastúpi aj TÁTO osoba!
Zdielať na

Manévre v Buckinghamskom paláci! Kráľovná sa sťahuje z diania, prekvapivo ju zastúpi aj TÁTO osoba!

Archívna reportáž

Keď sa v roku 2005 stala Camilla Parker Bowles (74) manželkou princa Charlesa (73), nevyvolalo to medzi britskou verejnosťou veľké nadšenie. Miláčikom všetkých bola tragicky zosnulá princezná Diana, vojvodkyňa z Walesu. Tento titul mala prevziať Camilla, ale práve z dôvodu veľkej obľúbenosti Diany sa to nepovažovalo za vhodné, a preto dostala titul vojvodkyňa z Cornwallu. Odvtedy si ale dokázala získať kredit svojimi mnohými aktivitami a je čoraz viac obľúbenejšia. Najnovšie by mala získať ďalšie veľmi dôležité kompetencie.

Do povedomia verejnosti sa Camilla dostala ako rozbíjačka manželstva následníka trónu, princa Charlesa. To jej nevedeli mnohí veľmi dlho odpustiť, niektorí možno dodnes. Čas však dokáže všeličo zmeniť a postupne si aj ona vydobyla dôstojné miesto vedľa svojho manžela. Isté je, že ho vie dobre reprezentovať pri jeho plnení kráľovských povinností, ba niektoré dostala aj ona samostatne ako staršia členka monarchie. Aktuálne, po zhoršení zdravotného stavu kráľovnej Aležbety II.(95) a odporúčaní lekárov, aby viac oddychovala, má prevziať niektoré jej dôležité úlohy. Dostala sa totiž medzi štyroch najvyššie postavených členov kráľovskej rodiny, ktorí môžu kráľovnú zastupovať pri rôznych úkonoch a reprezentovať ju, píše portál Daily Mail.

Kompetentní z Buckinghamského paláca musia teraz vyriešiť problém, kto bude zastupovať kráľovnú, ktorá sa hoci nerada, predsa len podvolila radám lekárov a svoje kráľovské povinnosti čoraz viac eliminuje. Bude ju musieť zastúpiť okrem princa Charlesa a princa Williama, ešte niekto ďalší. Výber padol na vojvodkyňu z Cornwallu. Podľa pravidiel kráľovnú zastupujú zvyčajne štyria vybraní členovia rodiny vo funkciách seniorov monarchie. Po strate týchto privilégií v prípade princa Andrewa (61) a princa Harryho (37) nastal veľký výpadok a ten treba zaplniť. Prirodzeným výberom, aj vďaka tomu, že je manželkou budúceho kráľa, sa dostala do hľadáčika práve Camilla. 

Takto si Camilla zažartovala s nožom v ruke na účet svojho manžela, princa Charlesa:

​Podľa britskej ústavy sú menovite určení tí starší členovia kráľovskej rodiny, ktorí ako "poradcovia štátu" vykonávajú určité úkony, ako je napríklad aj menovanie sudcov Najvyššieho súdu. Teraz sú to okrem kráľovnej iba dvaja, princ Charles a princ William, ktorí sú ale naviac extrémne pracovne vyťažení, čo môže dostať vládu do zložitej situácie. Preto sa vážne uvažovalo  nad tým, kto posilní kráľovnin najužší tím. Vojvodkyňa z Cornwallu je veľmi skúsenou a vzdelanou členkou kráľovskej rodiny, považovaná vďaka jej talentu na konverzáciu aj za akúsi mediátorku. Počas rozhovorov vraj vie vždy vyplniť ticho, aby sa udržal rozhovor a predišlo sa tak trápnym pauzám.

Camille sa dostane nielen veľkej pocty, ale aj zodpovednosti, nakoľko prevezme niektoré povinosti britskej kráľovnej počas jej zdravotnej indispozície:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Clarence House (@clarencehouse)

​Znalkyňa kráľovskej rodiny Christine-Marie Liwag Dixon má v jej prípade jasno."Camilla Parker Bowles sa považuje za akúsi expertku na umenie konverzácie, čo jej dobre poslúžilo pri vytváraní reputácie ako jednej z najzamestnanejších starších kráľovských členov," vyjadrila sa. Túto prednosť získala vraj vďaka výchove svojej matky. Sama Camilla sa zverila Daily Mail s jedným zážitkom, keď bola ešte dieťaťom a prišli k nim na večeru "najnudnejší  susedia na svete", ako ich nazvala. Keď sa všetci usadili za jedálenský stôl, po minúte nastalo ticho. "Hovorte! Je mi jedno, o čom hovoríte, hovorte o svojej andulke, alebo o svojom poníkovi, ale pokračujte v rozhovore," spomenula si vtedy na radu svojej matky. Tento rok založila klub s názvom Čitáreň vojvodkyne z Cornwallu a vytvorila online priestor na diskusiu o knihách, ktoré bude odporúčať. Mnohí jej za to tlieskajú. 

Súvisiace články

Najčítanejšie