Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Prvé slová hlavnej "vinníčky" tragickej streľby Aleca Baldwina! Zbrojárka tvrdí TOTO!
Zdielať na

Prvé slová hlavnej "vinníčky" tragickej streľby Aleca Baldwina! Zbrojárka tvrdí TOTO!

V súvislosti s tragickou udalosťou pri nakrúcaní filmu Rust, kde herec Alec Baldwin (63) zastrelil dobovou pištoľou kameramanku Halynu Hutchins († 42), vyvstáva stále viac otáznikov Zrejme nebude jednoduché určiť vinníka a najskôr budú viacerí. Je pochopiteľné, že sa chce každý z viny vyvliecť. Za jednu z hlavných vinníčok označujú mladú, neskúsenú zbrojárku Hannah Gutierrez-Reed (24), ktorá mala na starosti zbrane na pľaci. Zrejme jej v kariére pomohol otec, známy kaskadér a pištoľník Thell Reed (78). Ten ju vraj musel učiť ako nabíjať slepé náboje, lebo si s tým nevedela dať rady, ako sa sama svojho času priznala. Podľa nemenovaného zdroja so zbraňami zaobchádzala neopatrne.

Ihneď po smrteľnom incidente počas nakrúcania westernu Rust neďaleko Santa Fé na obľúbenom ranči filmárov, sa začalo vyšetrovanie. Verejnosť zostala v šoku, keď sa objavila v médiách správa, že populárny hollywoodsky herec Alec Baldwin zastrelil kameramanku Halynu Hutchins a postrelil aj režiséra Joela Souzu (48). Niečo také sa bežne nestáva, už vôbec nie hlavnej hviezde filmu. Je veľmi otázne, prečo mal herec strieľať priamo na kameru, za ktorou bola kameramanka, čo je nezvyklé a tobôž, keď nebola chránená tvrdým plexisklom, čo sa vyžaduje podľa bezpečnostných pravidiel, keď sa na pľaci strieľa. On sám je zo svojho činu zdrvený, ale život to už Halyne Hutchins nevráti.

Posledný, kto podával nabitú zbraň Baldwinovi a tvrdil, že je v poriadku, bol asistent réžie David Halls. Zrejme plne dôveroval mladej zbrojárke Hannah Gutierrez-Reed, ktorá mala zbrane na starosti a zodpovedala za ne. Zbraň predtým, ako ju uložila na pripravený vozík k ďalším, obsluhovala. Veľkú chybu urobil ale herec, že strieľal proti pravidlám. "Nabitá alebo nenabitá zbraň nikdy nemôže mieriť na inú ľudskú bytosť," povedal pre The Post hollywoodsky konzultant pre strelné zbrane Bryan Carpenter. Pripomenul, že z bezpečnostných dôvodov sú všetky ostré strelné zbrane používané v televíznych a filmových produkciách zvyčajne namierené na fiktívny bod, nie na vybavenie, hercov alebo štáb.

Prípad je stále zamotaný, polícia ale skladá fakty:

​Ale mnohí poukazujú hlavne na neskúsenú mladú zbrojárku Hannah Gutierrez-Reed. Tá je z toho iste veľmi nešťastná a najala si na svoju obranu právnikov Jasona Bowlesa a Roberta Gorencea. Tí vydali v piatok neskoro večer na Twitteri prvé verejné vyhlásenie k tragickému prípadu. "V prvom rade by Hannah chcela vyjadriť hlbokú a úprimnú sústrasť rodine a priateľom Halyny," uvádza sa vo vyhlásení. "Bezpečnosť je pre Hannah na pľaci prioritou číslo jeden. Hannah netuší, odkiaľ sa ostré náboje vzali. Hannah a rekvizitárka mali zbrane pod kontrolou a nikdy nevidela, že by z nich niekto strieľal ostrými nábojmi, ani by to nikdy nedovolila. Vždy boli v noci a počas obedňajšej prestávky zamknuté, neexistuje spôsob, ako by hoci len z jednej z nich členovia štábu strieľali," uviedli ďalej právnici tvrdenia na základe výpovede svojej klientky.

Právnici bojujú aj proti ohováraniu Hannah. Podľa nich ich klientka nie je neopatrná, vraj sa jej nikdy nestalo, aby zo zbrane vypálila omylom. Stalo sa to ale na pľaci rekvizitárke a jednému z kaskadérov. Namietajú, že Gutierrez-Reed bola prepracovaná a neurobili pre ňu potrebné školenie, ktoré požadovala. "Hannah bola v tomto filme najatá na dve pozície, kvôli čomu bolo extrémne náročné sa plne sústrediť na jej prácu zbrojárky," tvrdia obaja právnici, ale neuviedli, aká bola jej druhá úloha. Hannah tiež žiadala, aby mala viac času na prípravu zbraní a aby mala k dispozícii aj deň potrebný na ich údržbu. Produkcia filmu údajne na všetkom veľmi šetrila a vraj podceňovala nutnosť bezpečnostných školení pre všetkých účastníkov filmovania. Tým bola ohrozená bezpečnosť celého nakrúcania, čo vyústilo do tragédie.

Najčítanejšie