Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Princezná Diana bola rebelka, ale TOTO by Harrymu a Meghan neschválila!
Zdielať na

Princezná Diana bola rebelka, ale TOTO by Harrymu a Meghan neschválila!

Archívna reportáž

Na pomery v britskej kráľovskej rodiny sa pre portál ŽivotvČesku.cz pozrel historik Kamil Rodan (43). Na túto svetovo preslávenú rodinu je expertom a nejde vraj o žiadne nepodložené klebety. Rodan sa zamyslel aj nad tým, ako by reagovala zosnulá princezná Diana na správanie jej mladšieho syna Harryho, pre ktorého mala veľkú slabosť. Jeho otec, princ Charles, z jeho narodenia neprejavoval priveľké nadšenie, prial si vraj dcérku. Diana to neniesla ľahko, a tak držala nad druhorodeným synom akúsi ochrannú ruku. No teraz by už z jeho správania azda došla trpezlivosť aj jej.

Lady Di svojich dvoch synov veľmi milovala a dávala to ako im, tak aj svetu jednoznačne najavo. Brávala ich aj na takmer všetky oficiálne reprezentatívne cesty po Commonwealthe, ktoré musela absolvovať spolu s manželom, princom Charlesom. Uvedomovala si povinnosti, ktoré jej vyplývali z jej postavenia, ale nechcela pritom zanedbávať ani svoju rolu matky. Je známe, že kráľovná Alžbeta II. na svoje niekedy až niekoľko mesiacov trvajúce reprezentatívne cesty svoje deti nebrávala. Jej a otcovou citovou odťažitosťou trpel údajne najmä princ Charles. Jeho citovým chladom zas trpela princezná Diana, ako jeho manželka. 

​To, že v rámci citov nie je všetko v britskej kráľovskej rodine celkom v poriadku, dokladá najnovšie svojím správaním aj princ Harry spolu s manželkou Meghan. Po ich úteku z kráľovského dvora do Kalifornie si často aj verejne púšťajú ústa "na špacír" a obviňujú členov monarchie z kdečoho. Podľa českého odborníka na britskú monarchiu by ale zosnulá princezná Diana svojmu mladšiemu synovi jeho rozhodnutie rozhovorila. Potvrdil tiež, že vzťah kráľovnej Alžbety II. s Harrym už nie je taký ústretový. "Rodina je pre ňu posvätná, ale ona dáva prednosť inštitúcii. Môže milovať svojho vnuka, ako chce, ale vidí, že jeho konanie ničí to, čo desaťročia budovala," povedal pre ŽivotvČesku.cz historik Kamil Rodan. 

Princezná Diana nebola žiadne neviniatko a kráľovskej rodine vyrobila hneď niekoľko škandálov, najmä údajnými aférami s mužmi:

Za správaním princa Harryho mnohí vidia jeho ambicióznu americkú manželku Meghan. Vie sa ako herečka dobre pohybovať v šoubiznise a získať z toho veľké peniaze, no poriadne sa zviditeľniť sa jej podarilo až sobášom s princom. Ich najväčším tromfom je teraz to, že využívajú príslušnosť k tejto najvýznamnejšej kráľovskej rodine sveta, čo budí záujem Američanov o pikantné informácie z jej súkromia. "Nemyslím si, že by Diana aktívne vstupovala do rozhodovania o tom, akého partnera si jej synovia vyberú. Dala by im voľnú ruku, ako to robila celý život, aby si vybudovali vlastný hodnotový systém a dokázali sa rozhodnúť," povedal historik Rodan. 

"Osobne si myslím, že Diana by sa postavila proti krokom, ktoré urobil Harry. Hoci bola rebelkou a chcela posunúť monarchiu niekam ďalej, nikdy nešla proti samotnej inštitúcii. Mohla mať výhrady voči kráľovnej alebo komukoľvek inému, ale bola monarchistka a nikdy by nerúcala ten mýtus Windsorov. Harry robí pravý opak a dostal sa do područia svojej manželky, sú teraz zahnaní do kúta a sú nútení predávať sami seba a svoje príbehy. Začalo to rozhovormi, potom prídu dokumenty, už tu máme i knihu, kde Harry spomína na život v kráľovskej rodine, a budú ďalšie," myslí si odborník.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa The Royal Family (@theroyalfamily)

"Harry a Meghan potrebujú peniaze a predávajú škandalózne informácie. Čím viac ich budú poskytovať, tým viac sa budú izolovať od kráľovskej rodiny. Harry bol vždy  obľúbeným vnukom kráľovnej, keď princovia prišli o matku, roztiahla nad ním svoje ochranné krídla. Na rozdiel od Williama mal veľa rôznych problémov a eskapád a kráľovná ho vždy ospravedlňovala, držala nad ním ochrannú ruku. Ona ale ctí inštitúciu a už v prvom prejave, ktorý predniesla vo veku 21 rokov, povedala, že bude slúžiť britskému ľudu do konca svojho života. Rodina je pre ňu posvätná, ale ona uprednostňuje inštitúciu. Môže svojho vnuka milovať, ako chce, ale vidí, že jeho kroky ničia to, čo ona celé desaťročia budovala," dokončil úvahu expert na britskú kráľovskú rodinu a skutočne sa javí, že to tak bude. Koruna je na prvom mieste a Diana to dobre chápala, zdá sa, že Harry už menej.  

Súvisiace články

Najčítanejšie