Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Lilibet Diana by mala byť čoskoro pokrstená! V hre je aj absolútna zmena plánov!
Zdielať na

Lilibet Diana by mala byť čoskoro pokrstená! V hre je aj absolútna zmena plánov!

Archívna reportáž

Aj keď je pár vojvodov zo Sussexu v mnohom kritický voči pravidlám a správaniu kráľovského paláca, rozhodne sa to netýka krstu ich detí. Ich prvého potomka, syna Archieho (2), pokrstili v kaplnke vo Windsore a rovnako by si na tom mieste želali pokrstiť aj ich dcérku Lilibet Dianu. Navyše by boli radi, keby sa obradu zúčastnila samotná kráľovná. Predsa je to aj otázka prestíže, keď sa budú môcť Sussexovci pochváliť, že ich dcéra má požehnanie od hlavy britskej monarchie. Zároveň by to bol aj symbol, že kráľovná ich napriek ich rebelstvu uznáva za plnohodnotných členov kráľovskej rodiny.

Po narodení nového člena britskej kráľovskej rodiny je zvykom, že ho dajú pokrstiť do troch mesiacov. Tento termín sa v prípade najnovšieho prírastku, malej Lilibet Diany, veľmi rýchlo blíži. Namieste otázka, či je ešte nádej, že sa ju jej rodičom podarí podľa ich predstáv pokrstiť v kaplnke vo Windsore za prítomnosti kráľovnej Alžbety II. Manželia vraj podali oficiálnu žiadosť o návštevu kráľovnej, aby sa mohla stretnúť so svojím 11. pravnúčaťom. Odpoveď údajne ešte neprišla.

Prekvapivý je ale názor jedného z popredných kráľovských komentátorov, Richarda Fitzwilliamsa, ktorý pre Express.co.uk uviedol: "Je pravdepodobné, že bude pokrstená v Kalifornii, hoci sa hovorilo o možnom krste vo Windsore." Rozhodne by to bolo pre rodinku jednoduchšie, no krst vo Windsore je z hľadiska tradície nenahraditeľný. Samotná kráľovná je teraz vystavená veľkému tlaku zo strany Sussexovcov. Účasť na krste pravnučky Lilibet je pre ňu zrejme nevhodná tak z dôvodu neprimeraného správania sa jej rodičov voči kráľovskej rodine, ako aj preto, že je priveľmi ďaleko v poradí následníctva na trón. Z toho dôvodu nebola údajne ani na krste tretieho potomka princa Williama s Kate a nezúčastnila sa ani krstu prvorodeného Harryho syna, Archieho. 

 Archieho narodenie sprevádzal nepríjemný škandál s nevhodným príspevkom známeho moderátora:

​Princ Harry s Meghan si iste uvedomujú, že keby kráľovná predsa len urobila také veľké gesto, že by sa krstu Lilibet zúčastnila, mali by hneď navrch. Je predsa len veľkou autoritou, a tak by "zavreli ústa" aj neprajníkom z britských médií, ktorí ich rozhodne v obľube nemajú. "Vzťahy Harryho a Meghan s britskou tlačou sa veľmi zhoršili, keď bol Archie pokrstený v súkromí a nezverejnili ani len mená krstných rodičov," zhodnotil Fitzwilliams. No vojvodovia zo Sussexu zrejme považujú krst dcéry vo Windsore za prítomnosti kráľovnej za skvelú príležitosť aj na vybudovanie nových mostov. Tie staré neváhali zbúrať s takou razanciou, že to otriaslo celou monarchiou. Je preto od nich veľkou trúfalosťou požadovať akékoľvek privilégiá.

Kým Archieho stihli Sussexovci pred "útekom" pokrstiť v kráľovskom Windsore, mladšia Lilibet sa možno bude musieť uspokojiť s menej vznešeným krstom v rodnej Kalifronii:

"Kráľovná má Harryho stále veľmi rada a veľmi rada by videla Lilibet a jej brata Archieho. Ale ľudí z paláca tento krok prekvapil, najmä od Meghan, po tom všetkom, čo sa stalo," povedal zdroj z paláca pre The Sun. "Po tom všetkom, čomu ju za uplynulý rok vystavili, je to nehorázne," myslí si zdroj vzhľadom na žiadosť princa Harryho o prijatie s novým členom rodiny u kráľovnej. S odpoveďou sa kráľovná veľmi neponáhľa, a tak sa asi budú musieť vojvodovia zo Sussexu uspokojiť s krstom malej Lilibet na mieste, kde sa narodila a rodina má aj svoje sídlo, v slnečnej Kalifornii. 

Súvisiace články

Najčítanejšie