Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Šokujúce tvrdenie! Princ George sa kráľom pre TOTO nikdy nestane!
Zdielať na

Šokujúce tvrdenie! Princ George sa kráľom pre TOTO nikdy nestane!

Archívna reportáž

Aj keď vo Veľkej Británii zatiaľ prevažujú kladné ohlasy na tému monarchia, stále viac obyvateľov, najmä z radu mladých, vyjadruje pochybnosti, alebo ju rovno odmieta. Dni monarchie sa podľa tak podľa mnohých blížia k ich koncu. Možno bude poslednou hlavou Británie niekto z prvých dvoch nasledovníkov kráľovského rodu, teda princ Charles, alebo ešte aj princ William. Malý princ George by však mal podľa niektorých pozorovateľov na trón celkom zabudnúť.

Koniec britskej monarchie na čele Commonwealthu sa rýchlo blíži. Presvedčená je o tom aj britská novelistka Hilary Mantel (69). Vyhlásila, že zostávajú už len dve generácie vládnutia, a preto vraj princ George nikdy nebude korunovaný za kráľa. Obdivuje odhodlanie kráľovnej Alžbety II., ale pritom sa domnieva, že modernizácia sveta znamená, že čas kráľovského typu panovania sa kráti. Nedávno sa na túto tému vyjadrila pre denník The Times. Ako sa ale uvádza v článku, mnohí voliči brexitu ju obviňujú z nenávisti k Anglicku, keďže vyhlásila, že sa chce stať írskou občiankou.

Táto britská spisovateľka sa stala známou najmä vďaka trilógii, kde fiktívne popisuje na základe domnienok i faktov nástup k moci Thomasa Cromwella na dvore Henricha VIII. Prvú časť z roku 2009 nazvala Wolf Hall a hneď ju vďaka nej ocenili Bookerovou cenou. Druhú časť z roku 2012 nazvala Bring Up the Bodies a posledná, tretia, vydaná v roku 2020, nesie názov The Mirror & The Light a opäť za ňu získala rovnaké ocenenie. Tým sa stala prvou ženou, ktorá si prevzala toto ocenenie dvakrát. O monarchii, jej silných aj slabých stránkach toho teda nevie málo, a tak jej predpoveď netreba brať celkom ľahostajne. 

Kráľovná Alžbeta oslávi v roku 2022 už okrúhlych 70. rokov kraľovania na britskom tróne:

"Je veľmi ťažké pochopiť myslenie ľudí o monarchii v modernom svete, keď ju ľudia vnímajú len ako celebritu," povedala. Spisovateľka svojho času označila manželku princa Williama Kate Middleton za "plastovú bábiku bez vlastnej osobnosti". V súvislosti s kráľovnou Alžbetou a princom Charlesom ale obdivuje ich odhodlanie. "Myslím si, že to robia tak seriózne, ako by toho nikto iný nebol schopný," domnieva sa. Hoci prieskumy ukazujú, že väčšina Britov podporuje monarchiu a rešpektuje kráľovnú, májový online prieskum ukázal, že mladí ľudia by dali prednosť modernej forme hlave štátu.

Podľa spisovateľky sa malý princ George korunovácie už nikdy nedočká:

​Určite kráľovskej rodine neprospievajú útoky vojvodov zo Sussexu proti jej členom, najmä to, že ju obviňujú z rasismu. To sa však snaží rodina všemožne popierať. Ani aféry princa Andrewa, ako sexuálne, tak aj jeho vzťahy s nevhodnými osobami s pochybnou povesťou, jej nepridávajú na vážnosti a dôveryhodnosti. Teraz sa rodina snaží v o to väčšej miere spájať. Momentálne sa kráľovná Alžbeta nachádza vo svojom dovolenkovom sídle Balmoral v Škótsku, kde spolu s ňou dovolenkujú aj jej najbližší členovia rodiny. Musia dať hlavy dokopy, aby našli vhodnú stratégiu na udržanie jej prestíže. Budúci rok bude veľmi dôležitým medzníkom, keď sa ukáže v tom najvyššom lesku. Kráľovná bude totiž oslavovať sedemdesiate výročie od začiatku svojho nástupu na trón, čo je absolútny historický rekord.  

Súvisiace články

Najčítanejšie