Oblačno
23°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Kate a William sa sťahujú! TOTO bude ich nový domov, je to signál priblíženia sa ku korune?
Zdielať na

Kate a William sa sťahujú! TOTO bude ich nový domov, je to signál priblíženia sa ku korune?

Archívna reportáž

Aj keď v britskej kráľovskej rodine navonok vyzerá, že po odchode princa Harryho s Meghan ide všetko zas po starom, zrejme to celkom tak nebude. Kráľovná Alžbeta II.oslávila nedávno 95 rokov, čo už je naozaj požehnaný vek a zaslúžila by si väčší pokoj, než sa jej dostáva. Postupne preberá jej povinnosti princ Charles, ktorý by mal po nej zasadnúť na trón. Špekuluje sa ale aj o princovi Williamovi. Mnohí by ho na tróne videli radšej ako jeho otca.

Hovorí sa, že princ Charles by po nástupe na trón chcel veľmi zredukovať počet členov rodiny, ktorí by sa podieľali na oficiálnej reprezentácii monarchie, za čo im teraz patrí vysoký honorár a aj iné privilégiá. A možné je aj to, že svojmu prvorodenému synovi, naopak, mnohé povinnosti ohľadom monarchie zas pridelí. Takáto zmena by sa mohla verejnosti pozdávať. Jednak by sa ušetrili peniaze zo štátneho rozpočtu, ale aj akýkoľvek krok k modernizácii v konzervatívne nastavených pravidlách kráľovského paláca by mohol byť sviežim vánkom do stáročia nemennej štruktúry. A iste by väčší podiel na kráľovských povinnostiach princa Williama s manželkou Kate bol sympatický najmä mladším obyvateľom kráľovstva.

Tak, či onak, už teraz je jasné, že sa kráľovná postupne sťahuje zo svojich kráľovských povinností a nahrádza ju princ Charles a princ William približne rovnakým dielom, najmä pokiaľ sa týka reprezentácie počas oficiálnych návštev po Británii. Alžbeta II. sa taktiež rozhodla zmeniť svoje hlavné sídlo z Buckinghamského paláca, ktorý vraj nikdy nemala rada, na zámok vo Windsore. Tam by sa mala vrátiť aj po dovolenke na zámku Balmoral. Cíti sa tam dobre a majú k nej blízko aj jej synovia, princ Andrew s rodinou, ako aj princ Edward s rodinou, ktorí sídlia na okolitých panstvách. A pribudnúť by k nim podľa najnovších správ mali aj princ William s manželkou Kate a ich tromi deťmi - sťahovať sa majú to do sídla Fort Belvedere, ktoré sa nachádza na južnom konci veľkého windsorského parku, čo by kameňom dohodil od sídla kráľovnej Alžbety II, píše portál The Sun.

Pozrite si dobové zábery z okolia Fort Belvedere vo videu dole:

V rámci zmien na kráľovskom dvore to vyzerá, že sa najbližšia rodina kráľovnej bude, čo sa týka ich adries, sústrediť do Windsoru a okolia. Londýn je už možno braný za nedostatočne bezpečné miesto a iste majú vo Windsore aj oveľa bližšie k prírode, ktorú milujú. Aj vojvodovia z Cambridge veľmi radi trávia svoje voľné chvíle mimo Londýna, na ich vidieckom sídle v Amber Hall neďaleko Sandringhamu. Bol to svadobný dar od Alzbety II. a v rokoch 2015 až 2017 bol aj ich trvalým domovom, avšak predsa len je tak trochu "od ruky". V tom čase však princ William pracoval neďaleko ako pilot vrtuľníka pre East Anglian Air Ambulance, a zároveň aj vtedy narodené deti páru tam boli chránené od zvedavej verejnosti v ideálnom prírodnom prostredí.

Kráľovské deti milujú prírodu, v krásnom prostredí Windsoru si ju užijú dosýta:

Rozľahlé sídlo má veľký historický význam pre súčasnú tvár britskej monarchie. Práve za jej múrmi podpísal kráľ Eduard VIII. v roku 1936 svoju abdikáciu, čím sa trón uvoľnil pre jeho brata Juraja VI., a po jeho smrti 6. februára 1952 prevzala vládu jeho dcéra Alžbeta II. V súčasnosti ho obývajú priatelia Windsorovcov, rodina Westonovcov. Ako uviedli v The Sun, zdroje z blízkosti vojvodov z Cambridge sa domnievajú, že presťahovanie do Windsoru by im mohlo pomôcť prevziať viac zodpovednosti v rámci kráľovskej rodiny a dochádzať do Londýna, iba keď to bude potrebné. A taktiež ich častejšie návštevy u kráľovnej by ju mohli potešiť po smrti princa Philipa.

Súvisiace články

Najčítanejšie