Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Princ Charles šokuje! Bratovi chce prisľúbený titul odoprieť, zato pre Camillu má veľký plán!
Zdielať na

Princ Charles šokuje! Bratovi chce prisľúbený titul odoprieť, zato pre Camillu má veľký plán!

Archívna reportáž

Je ťažké byť "tá druhá". Tobôž, ak tú prvú miloval celý svet. Roky žila Camilla Parker-Bowles v tieni miláčka britskej verejnosti, princeznej z Walesu, ktorá tragicky zahynula pri autonehode v roku 1997. Trvalo veľmi dlho, kým sa zbavila označenia Charlesovej milenky, ktorého si osem rokov po smrti princeznej Diany zobrala konečne za manžela. Spolu s manželským sľubom sa zaviazala k mnohým povinnostiam, ale aj výhodám vysokopostavenej členky kráľovskej rodiny a je celkom možné, že sa už v blízkej budúcnosti dočká toho najvyššieho statusu.

Princ Charles je údajne pevne presvedčený, že v deň, keď nastúpi na britský trón bude aj jeho manželka Camilla korunovaná za kráľovnú manželku. Denník The Sun tiež priniesol informáciu, že si princ z Walesu želá podstatne oklieštiť počet členov kráľovskej rodiny, ktorý sa významného dňa osobne zúčastnia. Titul kráľovnej manželky pôvodne prislúchal aj Alžbete, kráľovnej matke, matke úradujúcej britskej kráľovnej Alžbety II.

Uplynuli už tri mesiace odkedy sa princ Charles a britská kráľovská rodina rozlúčili s jej významným členom, oddaným manželom kráľovnej Alžbety II., princom Philipom, známym aj ako vojvoda z Edinburghu. A práve jeho posledný titul je momentálne kameňom úrazu medzi Charlesom a jeho bratom Edwardom, ktorému bol v minulosti titul vojvodu z Edinburghu sľúbený ako dedičstvo po otcovi. Prekvapivo, Charlesove rozhodnutie si titul ponechať a neudeliť ho mladšiemu bratovi rozčúlilo vraj najmä Edwardovu manželku Sophie, grófku z Wessexu. Keď princ Philip v apríli zomrel po dlhodobých zdravotných problémoch boli jeho tituly, vrátane titulu vojvodu z Edinburghu, automaticky posunuté Charlesovi, a zdá sa, že to tak v dohľadnej dobe aj zostane. "Princ je vojvodom z Edinburghu v súčasnej podobe a je na ňom, čo sa s titulom stane. Edward ho však nedostane," prezradil zdroj z Buckinghamského paláca. 

Pozrite sa ako sa Camilla počas rokov zmenila:

O to kontroverznejšie je preto Charlesovo rozhodnutie udeliť titul kráľovnej manželky Camille, ktoré stojí aj v oficiálnom stanovisku Clarence House. "Zámerom je, aby pani Parker Bowles používala titul Jej výsosť kráľovná manželka, keď princ z Walesu nastúpi na trón," uviedol hovorca paláca. Sám Charles sa odmietol na túto tému vyjadriť, pričom jeho hovorca ďalej uviedol, že akékoľvek podobné špekulácie sú veľmi "neúctivé voči kráľovnej".  Avšak je viac ako pravedpodbné, že nástupca na britský trón zo svojho presvedčenia oklieštiť rodinu od "zbytočných" kráľovských titulov neupustí, spájajú sa s nimi totiž nielen povinnosti, ale aj poriadne náklady. Kráľovská rodina už teraz stojí britských daňových poplatníkov takmer 90 miliónov libier ročne. V súčasnosti Edward a Sophie nepoberajú peniaze z verejných zdrojov na financovanie svojho každodenného života, ak by však bol povýšený na vojvodu, mohlo by sa to zmeniť.

Princ Andrew, na fotke stojaci vpravo nad svojim otcom Pbhilipom, bol v minulosti narozdiel od svojich súrodencov ukrátený o titul vojvodu a musel sa uspokojiť "iba" s titulom grófa z Wessexu. Kráľovná mu však do budúcnosti prisľúbila titul vojvodu z Edinburghu, ktorým bol donedávna oslovovaný jeho otec, princ Philip:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Royal News (@royal_newsworld)

"Edward aj Sophie boli skutočne zmätení, veľmi zranení a sklamaní, že sa takto zachoval. Ani jeden z nich neurobil nič, čím by si zaslúžili takéto zaobchádzanie zo strany Charlesa, práve naopak, roky bez pochybenia slúžili kráľovskej rodine," dodal zdroj. Podľa zasvätených ľudí z paláca však za všetkým môže byť aj žiarlivosť zo strany princa Charles. Údajne ho už dlhšie trápi, aký blízky vzťah si vytvorila jeho matka, kráľovná Alžbeta II. a manželka jeho brata. "Viem o tom, že Charles má už dlho obavy z blízkosti, ktorá sa rysuje medzi kráľovnou a Sophie. Uvedomuje si, že sa zdá, že sa napriek neľahkým začiatkom v rodine dokázala "outsiderka" Sophie stať jeho matke bližšia, než bol kedy on sám," šokuje zdroj z pláca, avšak dodáva, že mnohí veria, že napriek Charlesovej tvrdohlavosti, sa Edward sľúbeného titulu predsa len dočká. Titul vojvodu z Edinburghu si pritom pre Edwarda želali obaja ich rodičia, a bol mu prisľúbený ešte v roku 1999 počas svadobného dňa so Sophie. "Edward je totiž prvým kráľovským princom od čias Tudorovcov, ktorý sa stal grófom a nie vojvodom. Kráľovná nemala v úmysle dovoliť, aby bol jej mladší syn ponížený tým, že bude mať nižšiu hodnosť ako jeho bratia," vysvteľuje expert Brian Hoey dôvody, prečo bol Edwardovi titul prisľúbený zo strany samotnej kráľovnej Alžbety II.

​Bývalý kráľovský korešpondent a expert ďalej tvrdí, že princ Charles sa už niekoľkokrát nechal počuť, že by si želal, aby sa počet členov kráľovskej rodiny, ktorí sa zúčastnia na jeho korunovácii, "mierne skrátil" v porovnaní s osadenstvom, ktoré bolo pri korunovácii jeho matky. V roku 1953 bolo z 8 000 prítomných 39 kráľovských členov, vrátane niekoľkých kráľovniných bratrancov a sesterníc z prvého kolena. Azda aj preto je Charles v "rozdávaní" kráľovských titulov taký skúpy. Bez významnejších titulov pre svoje deti sa budú musieť zaobísť nielen jeho súrodenci, ale aj syn Harry a jeho manželka Meghan, ktorá tajne dúfala, že sa jedného dňa aj z ich dvoch detí stane princ a princezná.

Súvisiace články

Najčítanejšie