Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Skúsi ešte druhý pokus? TAKTO vyzerá predajnosť detskej knižky od Meghan!
Zdielať na

Skúsi ešte druhý pokus? TAKTO vyzerá predajnosť detskej knižky od Meghan!

Archívna reportáž

Vojvodkyňa zo Sussexu sa po návrate do rodných USA zjavne stále hľadá. Keďže jej to s herectvom v minulosti veľmi nevyšlo a potom, čo sa stala členkou kráľovskej rodiny je film azda aj nevhodný typ kariéry, skúša sa pasovať do úlohy filantropky, feministky, či má vraj dokonca ambície vstúpiť do politiky. Avšak podujala sa aj na celkom sympatický počin, napísať poučnú knižku pre deti. Už od jej vydania sa ale stretla s kritikou, keďže podľa niektorých ľudí námet aj ilustrácie okopírovala od inej spisovateľky, nuž a to sa zrejm podpísalo aj pod úspech, či skôr neúspech jej publikácie.

Mala to byť jedna z najočakávanejších detských kníh roka, ale ako prináša denník The Mirror, detská ilustrovaná knižka Meghan Markleovej s názvom The Bench, alebo po slovensky Lavička, sa v prvom týždni predaja vo Veľkej Británii nedostala ani do prvej päťdesiatky. Za prvých sedem dní sa totiž predalo len 3 212 výtlačkov, pričom jej priemerné hodnotenie je čitateľmi ocenené na štyri hviezdičky.

Detská knižka vojvodkyne zo Sussexu vraj bola inšpirovaná básňou, ktorú napísala o prvom Dni otcov jej manžela, princa Harryho. Napriek tomu, že kniha The Bench nezískala miesto vo všeobecnom rebríčku Top 50 spomedzi rôznych žánrov kníh, dosiahla aspoň vrchol rebríčka najpredávanejších detských obrázkových kníh. Aj keď sa kniha spočiatku predávala len pomaličky, jej vydavateľstvo s názvom Penguin Random House Children's získalo práva na predaj anglickej verzie knižky po celom svete a v takomto meradle už ašpiruje na celkom slušný úspech. Vydavateľstvo môže navyše práva na preklad knižky do rôznych jazykov a predať aj iným vydavateľstvám, čo by mohlo knihe zabezpečiť medzinárodný úspech.

Meghan stále hľadá svoje pole pôsobenia po rozhodnutí vzdať sa kráľovských titulov a povinností, okrem písania knižiek sa aktívne venuje osvete v oblasti ženských práv:

​Tom Tivan, výkonný redaktor vydavateľstva The Bookseller, pre spomínaný denník uviedol, že napriek tomu, že sa kniha vojvodkyne nedostala do prvej päťdesiatky, nebolo to veľké sklamanie, a vraj to aj zo skúseností predpokladali, keďže obrázkové knihy sa zvyčajne predávajú pomaly, avšak stabilne. "Cieľom je dlhodobý úspech, keďže obrázkové knihy majú zvyčajne dlhšiu trvácnosť na pultoch ako tituly pre dospelých. Ide skôr o to, aby sa predávali týždeň po týždni, nejde tam o rýchly úspech," vyjadril sa Tivan v rozhovore. Meghanina knižka skutočne nezaznamenala v prvých dňoch veľký úspech, o čom svedčí aj skutočnosť, že sa v rebríčku Amazonu ledva dostala na 100. miesto, avšak v rebríčku detských kníh vo Veľkej Británii sa prekvapivo vyšplhala až na piate miesto. "Meghanina kniha bola najpredávanejšou obrázkovou knihou týždňa, keďže sa jej predalo o 500 kusov viac ako knihy Čo počula lienka pri mori od Julie Donaldsonovej," zrekapituloval úspech knižky redaktor vydavateľstva.

Mnohí priaznivci Meghan oslavovali úspech jej knižky v rebríčku denníka The NY Times:

Tom si však myslí, že ide o strategický krok vydavateľa, ktorý plánuje s vojvodkyňou a jej manželom spoluprácu "na dlhšiu trať" a je možné, že s nimi plánujú podpísať zmluvu, v rámci ktorej by dvojica mohla napísať viacero kníh za obrovské sumy, podobne ako to urobili aj manželia Obamovci. Avšak dovtedy musí Meghan popracovať na svojich pisateľských zručnostiach, keďže mnohí odborníci nešetrili na jej prvotinu kritikou. Napríklad aj redaktorka Claire Allfree z denníka The Telegraph, ktorá knižku označila za "pologramotný márnivý projekt". Jeden z recenzentov knižky zase napísal: "Nenachádzam veľa pozitív. Knižka nie je vôbec pútavá a nedokáže ju ospravedlniť ani jej zaradenie medzi detské knihy. Je sentimentálna s trochu svätuškárskym podtónom." Našlo sa aj zopár pozitívnych ohlasov, kedy priaznivci dokonca tvrdili, že knižka rozplakala aj dospelého otca detí. Ostáva tak iba veriť, že Meghan bude tentokrát schopná prijať kritiku a neodradí ju to od písania detských knižiek. Napokon by ju to mohlo aj umelecky posunúť a môže napraviť začiatočnícke chyby v ďalšom jej počine.

Súvisiace články

Najčítanejšie