Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chystá sa veľká zmena?! Kate možno príde o titul vojvodkyne!
Zdielať na

Chystá sa veľká zmena?! Kate možno príde o titul vojvodkyne!

Archívna reportáž

Azda iba ozajstní zanietenci spomedzi priaznivcov kráľovskej rodiny poznajú detailne všetky tituly či oslovenia ich členov, tie sa dokonca môžu podľa rôznych okolností a udalostí meniť. Je známe, že v prípade úmrtia kráľovnej Alžbety II. by sa stal kráľom Charles a poradie následníkov by sa posunulo, avšak nikto nechce z úcty k hlave britskej monarchie o tak smutnej možnosti ani polemizovať. Avšak je jedna možnosť, kedy by sa z Charlesa mohol stať panovník už počas jej života a z jeho staršieho syna by bol čakateľ na trón v prvej línii, čo by však stálo Williama i jeho manželku Kate titul vojovodov z Cambridge.

Vojvodkyňa Kate Middleton v horizonte niekoľkých rokov defintívne stratí svoj titul, avšak banovať nemusí. Ako prináša denník The Mirror, v prípade, že by kráľovná menovala princa Charlesa kráľom regentom, teda zastupujúcim kráľom, postavenie v monarchii by sa zmenilo aj v prípade vojvodkyne Kate a a prináležala by jej tak vyššia hodnosť. Stala by sa totiž princeznou, o čom jej nepísaná sokyňa Meghan, manželka princa Harryho, môže iba snívať.

​Kate Middleton v blízkej budúcnosti už zrejme nebudú viac oslovovať ako vojvodkyňu z Cambridge. Či už prípadná smrť 95-ročnej kráľovnej, alebo vymenovanie Charlesa kráľom regentom, by zmenila väčšinu titulov v nástupníckej línii na trón. Titul vojvodkyne jej prináleží už viac ako desať rokov a získala ho vydajom za princa Williama. Mamička troch detí si odvtedy plní povinnosti v súlade s týmto vysokým titulom. Jej manžel, princ William, vojvoda z Cambridge, je však teraz druhý v poradí na trón a v budúcnosti ho čakajú veľké zmeny.

Pozrite si krátke video zachytávajúce ako sa z plachej študentky Kate stala výrazná členka jednej z najvýznamnejších kráľovských rodín sveta:

Špekulácie o zmene titulov v kráľovskej rodine sa vynorili po tom, čo sa v niektorých kráľovských kruhoch objavili fámy, že kráľovná Alžbeta II. možno menuje jej najstaršieho syna princa Charlesa regentom. V histórii sa vystriedalo dovedna už 26 princov z Walesu, ale princ Charles je najdlhšie čakajúcim následníkom trónu a princom z Walesu v histórii. Ako prináša spomínaný denník, Kate by týmto krokom síce prišla o titul vojvodkyne, ale v budúcnosti by mohla získať hneď dva nové tituly. Ak princ Charles skutočne prevezme trón od kráľovnej Alžbety II., princ William sa tak stane princom z Walesu, čo znamená, že Kate zmení svoj titul z vojvodkyne z Cambridge na princeznú z Walesu. Tento titul predtým nosila princezná Diana, matka Harryho a Williama. Zaujímavosťou je, že tento titul z úcty k Diane, ale nepochybne aj pre trochu bolestné pozadie vzťahu tejto trojice, odmietla druhá manželka princa Charlesa, Camilla, vojvodkyňa z Cornwallu.

Kate Middleton napriek tomu, že jej v krvi nekoluje modrá krv, medzi členov kráľovskej rodiny rýchlo zapadla:

Keďže kráľovský titul sa dedí po najstarších potomkoch, jedného dňa tak pripadne aj princovi Williamovi a história si ho bude pamätať ako ako kráľa Williama. Aj keď zrejme ostáva do jeho korunovácie ešte niekoľko dlhých rokov, nový titul získa aj jeho manželka Kate. Tá sa však vzhľadom na to, že jej nekoluje v žilách modrá krv bude musieť uspokojiť s titulom kráľovná manželka, a teda nepribudne jej žiadna vojenská či politická moc. Aj na tento významný okamih sa prichystá ceremónia, hoci nebude ani zďaleka taká veľkolepá ako Williamova korunovácia. Avšak bez ohľadu na to, akú oficiálnu úlohu Kate získa, je celkom nepravdepodobné, že by to v nasledujúcich rokoch ovplyvnilo jej kráľovské povinnosti, ktoré si plní na výbornú, a najmä jej mimoriadnu obľúbenosť medzi občanmi Británie.

Súvisiace články

Najčítanejšie