Zatiahnuté
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Harrymu vrátili najvyšší titul, no vzápätí oň prišiel! Bola to chyba, alebo zámer..?
Zdielať na

Harrymu vrátili najvyšší titul, no vzápätí oň prišiel! Bola to chyba, alebo zámer..?

Archívna reportáž

Bežný smrteľník azda nie úplne rozumie dôležitosti kráľovských oslovení, avšak podľa protokolu pre členov kráľovskej rodiny veľa znamenajú. V opačnom prípade by sa neriešilo už viac ako rok, ako má verejnosť vlastne oslovovať odídencov z kráľovskej rodiny, Harryho a Meghan, ktorí sa odchodom do USA tiež vzdali svojich kráľovských titulov "Jeho a Jej výsosť". Preto mnohých prekvapilo, keď sa ne nedávnej výstave svadobných šiat princeznej Diany vedľa mena princa Harryho dočkali písmeniek HRH (His Royal Highness, alebo Jeho kráľovské veličentsvo).

Radosť priaznivcov princa Harryho, ktorému prisúdili na výstave v Kensingtonskom paláci na jednej z popisných tabuliek titul "Jeho kráľovská výsosť" však pre tento znovunadobudnutý titul dlho netrvala. Podľa informácii denníka The Sun je za tým "administratívna chyba" ktorá bude čoskoro opravená a Harry a jeho fanúšikovia sa budú musieť uspokojiť s oslovením s titulom vojvoda, ktorý mu už ako jediný po odchode z kráľovskej rodiny prináleží.

Mnohí návštevníci britskej metropoly sa v posledných dňoch tešili najmä na výstavu kráľovských artefaktov v Kensingtonskom paláci, kde sú azda najväčším lákadlom honosné a ikonické svadobné šaty princeznej Diany. Na popisnej tabuľke vedľa šiat uložených za ochranným sklom však mnohých zaujal text v znení: "Požičané od Jeho Výsosti vojvodu z Cambridge a Jeho Výsosti vojvodu zo Sussexu". Podľa podmienok Megxitu, o ktorých sa rozhodla kráľovná na "Sandringhamskom summite", už Sussexovci  nesmú tituly HRH oficiálne používať.

Harry svoj život v kráľovskej rodine vraj iba pretrpel, slobodu mu ukázala až ctižiadostivá Meghan, s ktorou odišiel do Ameriky. Predtým sa však museli vzdať všetkých kráľovských výhod a titulov:

​Popis k vystaveným šatám princeznej Diany však budú už čoskoro zmenený tak, aby odrážali Harryho skutočný status. Pôvodné štítky s "chybou" si môžete pozrieť v galérii TU. Organizátor výstavy zároveň dodal, že "v dôsledku administratívnej chyby, za ktorú je zodpovedný Royal Collection Trust, boli štítky nesprávne a budú aktualizované". Harry a jeho manželka, 39-ročná Meghan, sa k 31. marcu 2020 oficiálne vzdali seniorských kráľovských titulov a prestali používať tituly HRH. Neskôr Buckinghamský palác potvrdil, že pár sa stiahne aj z oficiálnych kráľovských povinností. "S kráľovniným požehnaním si manželia Sussexovci naďalej zachovajú svoje  patronáty a združenia. Aj keď už nemôžu formálne zastupovať kráľovnú, Sussexovci dali jasne najavo, že všetko, čo robia, bude naďalej podporovať hodnoty Jej Veličenstva," znelo vtedy oficiálne vysvetlenie zástupcov paláca. Princ Harry zároveň prišiel začiatkom tohto roka o jeho vzácne vojenské tituly vrátane funkcie generálneho kapitána kráľovskej námornej pechoty.

Princ Harry a jeho brat William darovali na výstavu s názvom Royal Style in the Making dvoje šaty svojej matky. Avšak najslavnejšie z nich sú svadobné šaty z taftu a čipky v slonovinovej farbe, ktoré navrhli David a Elizabeth Emanuelovci. Ikonické šaty mala na sebe pri sobáši s Charlesom v Katedrále svätého Pavla v roku 1981. Druhý odev, ktorý vojvodovia organizátorom výstavy poskytli, je broskyňový kostým so sukňou od Bellville Sassoon, ktoré si po svadbe prezliekla. Výstava, ktorá potrvá do 2. januára 2021, sa venuje aj návrhárom, ktorí obliekali kráľovnú, princeznú Margaret a tiež Kráľovnú matku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie