Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Meghan prekvapila! K narodeniu dcérky si vypýtala TAKÉTO dary!
Zdielať na

Meghan prekvapila! K narodeniu dcérky si vypýtala TAKÉTO dary!

Archívna reportáž

Radostná správa, zdá sa, uvoľnila napätie v britskej kráľovskej rodine, keď sa vojvodom zo Sussexu pred niekoľkými dňami narodil ich druhý potomok. Dcérku symbolicky pomenovali po dvoch dôležitých ženách Harryho života. Malá Lilibet "Lili" Diana bude svetu už navždy pripomínať úradujúcu kráľovnú Alžbetu II, ktorú najbližší volajú Lilibeth, aj tragicky zosnulú princeznú Dianu, matku Williama a Harryho. Okolo čerstvých rodičov sa zbehlo už aj mnoho gratulantov a mnohí sa predbiehajú v tom, kto dá maličkej urodzenej slečne čo najkrajší a najdrahší darček. Avšak šťastní rodičia majú o daroch pre ich Lili úplne iné predstavy.

Ako prináša denník The Sun, čerství rodičia Meghan Markle a princ Harry vyslovili želanie, aby ich priaznivci namiesto posielania darčekov na počesť ich dievčatka prispeli na ženské charitatívne organizácie. K štedrým príspevkom tak azda príde až štvorica vybraných organizácií, s ktorými Meghan spolupracovala už v minulosti.

Vojvoda a vojvodkyňa zo Sussexu požiadali prípadných donorov a fanúšikov, ktorí chcú potešiť malú Lilibet Dianu narodenú 4. júna darčekom, aby darovali financie niekoľkým vybraným organizáciám, ktoré sa zameriavajú na neľahké osudy žien. A tak sa organizácie ako Girls Inc, Harvest Home, CAMFED a Myna Mahila Foundation, ktoré pomáhajú najmä dievčatám a mladým ženám v Afrike, môžu tešiť na štedré príspevky na svojich účtoch. 

Meghan bola aj v minulosti aktívna v otázkach ženských práv, ich prístupu ku vzdelaniu či zdravotnej starostlivosti v rozvojových krajinách:

"Je to pre nás viac, ako sme si kedy vedeli predstaviť, a zostávame vďační za lásku a modlitby, ktoré sme pocítili z celého sveta. Ďakujeme Vám za vašu láskavosť a podporu v tomto pre našu rodinu veľmi výnimočnom období," znelo oficiálne vyjadrenie šťastných dvojnásobných rodičov. Organizácia CAMFED, ktorá sa opisuje ako "panafrické hnutie, ktoré revolučne mení spôsob vzdelávania dievčat", sa snaží sprístupniť vzdelanie dievčatám zo Zimbabwe, Zambii, Ghane, Tanzánii a Malawi. Harvest Home zase poskytuje bývanie, podporu a vybavenie tehotným ženám bez domova a ich deťom. Nadácia Myna Mahila Foundation buduje ženské komunity, zlepšuje menštruačnú hygienu a zamestnáva ženy v rozvojových regiónoch Indie, Meghan dokonca osobne navštívila jej zakladateľku Suhani Jalota počas jej cesty v roku 2017. 

Vojvodom zo Sussexu zagratulovali aj najbližší, medzi nimi aj jeho brat William s manželkou Kate:

Vojvodkyňa zo Sussexu, známa svojimi feministickými postojmi, už v máji vyzvala dospievajúce dievčatá z organizácie Girls Inc., aby si hľadali ženské vzory, ktoré im "dodajú odvahu postaviť sa nespravodlivosti". Verejnosť a zodpovedných zástupcov tiež upozornila na skutočnosť, že covid zlikvidoval ekonomický zisk celej generácie žien inej farby pleti. "Môj manžel a ja veríme, že je veľmi dôležité, aby sa pri obnove uprednostnilo zdravie, bezpečnosť a úspech všetkých - a najmä žien, ktoré boli touto pandémiou neúmerne postihnuté," vyjadrila sa vtedy Meghan, ktorá je zároveň hrdá, že sa stala mamou dievčaťa a budúcej ženy, ktorá bude azda v matkiných šľapajách pokračovať a šíriť osvetu aj pre ďalšie generácie.

Súvisiace články

Najčítanejšie